Heeft u ook zo’n last van Caerulea Epistula Anxietas, de blauwe enveloppenvrees?
Het is weer bijna zo ver. Vanaf 1 maart mogen we weer belastingaangifte doen! Maar waarom hebben zo veel mensen daar moeite mee? Als ik een kijkje neem in mijn coachingspraktijk, dan denk ik dat we belastingen niet goed genoeg begrijpen. De ene keer krijgen we geld terug en de volgende keer moeten we betalen. Hoe kan dat nou? Het lijkt alsof we het niet kunnen controleren. Alsof het grillige belastingmonster zijn eigen weg kiest.
Vooropgesteld dat ik geen belastingexpert ben, heb ik inmiddels zo veel ervaring en kennis dat ik een poging doe om een aantal basisdingen simpel uit te leggen waardoor u denkt, hé, maar dan snap ik het ook!
De term toetsingsinkomen of verzamelinkomen is een veel gehoorde belangrijke term om de te betalen belasting of de te krijgen toeslagen, uit te rekenen. Eigenlijk zijn er 3 rekenhuizen te onderscheiden. Zoals zichtbaar in het plaatje. Voor de meeste mensen zijn het blauwe en het roze huis de huizen waarmee zij te maken hebben. Daar zal ik dus wat dieper op in gaan.
Met het groene huis hebben niet zo veel mensen te maken maar met het blauwe en roze huis wel. Het blauwe huis heeft 3 boxen. Ik denk dat 90% van onze bevolking niet te maken heeft met box 2, het aanmerkelijk belang. Dus die laten we links liggen. Met Box 1 hebben we allemaal te maken en met box 3 hebben alleen die mensen te maken die vermogen hebben. Nu heeft onze belastingdienst besloten dat we het huis waarin je woont, ook al bezit je het, niet als vermogen zien. Daarom heet box 1 ook wel Wonen en Inkomen.
Wat wordt er nu precies berekend in deze box en waar moeten we op letten als we aangifte doen?
Je bruto jaarinkomen (staat op je jaaropgaaf van de werkgever) of/en je winst uit ondernemen wordt gebruikt als basisbedrag om de belasting te berekenen. Als je in loondienst bent, betaalt de werkgever een berekend bedrag over je salaris. Vaak hoef je dan geen extra belasting meer te betalen als je aangifte doet.
Als je twee werkgevers tegelijkertijd hebt is dit anders. Ook al pas je slechts bij één werkgever de bekende heffingskorting toe. Doordat een werkgever de belastingafdracht voor het salaris berekent op basis van een bruto jaar inkomen dat zij in 12 maanden uitkeren, kan het zo zijn dat je door je tweede inkomen in het totaal zo veel verdient dat je eigenlijk meer zou moeten afdragen. En dat heeft dan weer te maken met de belastingschijven, maar ook met arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskortingen zijn mede afhankelijk van wat er binnen komt.
De berekening start dus zoals gezegd vanuit het inkomen.
Dan zijn er aftrekposten zoals je hypotheek, maar ook bijtellingsposten zoals je woongenot of eigen woning forfait. Grofweg zijn er 4 aftrekposten.
1-Hypotheekrenteaftrek
2-Persoonsgebonden aftrek
3-Reiskosten openbaar vervoer
4-Lijfrente aftrek
Maar wat zijn aftrekposten eigenlijk? Dat zijn kosten die je hebt gemaakt waarover je geen belasting hoeft te betalen. Omdat je vooraf belasting betaalt met een afdracht via je salaris, kan je dan bij de aangifte, belastinggeld terugkrijgen.
Persoonsgebonden aftrek zoals zorgkosten, studiekosten en schenkingskosten hebben vaak een drempelbedrag. Dat is een bedrag dat je eerst uitgegeven moet hebben alvorens je mag beginnen met aftrekken. Zorg er wel voor dat je bonnetjes goed bewaard hebt. Belastingdienst vraagt deze namelijk nog wel eens op en als je ze dan niet hebt zul je het eerst verworven belastingvoordeel terug moeten betalen.
Als er nog extra inkomsten uit box 2 en 3 zijn zal dit toegevoegd worden aan het verzamelinkomen en zal er belasting over berekend worden. Deze zijn nu niet specifiek meegenomen omdat de meeste mensen alleen met box 1 te maken hebben.
Met het verzamelinkomen wordt de belasting berekend. Het belastingpercentage is afhankelijk van het totale inkomen en de diverse belastingschijven daaraan gekoppeld.
En dan zijn we er nog niet. Dan zijn er nog belastingkortingen en die noemen we heffingskortingen. Deze worden niet van het inkomen afgetrokken maar van de totale berekende belasting;
1-Algemene heffingskorting
2-Arbeidskorting
3-Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Daar hoef je niet heel veel over te weten behalve dan dat het een belastingvoordeel kan opleveren! Als je het digitale belastingformulier invult, gebeurt dit allemaal automatisch. Als je niks invult omdat je geen aangifte hoeft te doen, zou je wel eens de Inkomensafhankelijke combinatiekorting kunnen laten liggen. Zonde! Alle ouders met kinderen niet ouder dan 12 jaar officieel wonend op hetzelfde adres moeten zeker proberen aangifte te doen. Als je na de berekening niks zou krijgen omdat je toch net geheel aan de voorwaarden voldoet dan kun je de aangifte ook weer heel gemakkelijk online verwijderen.
Tot slot wordt het verzamelinkomen gebruikt om onze toeslagen te berekenen in het boven genoemde roze rekenhuis. Het is dus van groot belang dat als gedurende het jaar je inkomen wijzigt, je dit ook wijzigt bij de afdeling toeslagen. Anders krijg je wellicht te weinig of te veel toeslag.
Als je je verzamelinkomen kunt verlagen door renteaftrek hypotheek of door andere aftrekposten dan heb je daar een voordeel van bij het berekenen van je toeslagen.
Veel succes met je aangifte. Nog een laatste tip, als je gevraagd wordt aangifte te doen. Doe die dan, ook al denk je dat je niets terug krijgt of zou moeten betalen. De belastingdienst legt dan namelijk heel graag een ambtshalve aanslag op waarbij ze nogal eens een boete willen opleggen!