Wat budgetcoaching óók is: preventieve coaching voor net wat meer financiële ademruimte

Wanneer mensen denken aan het inschakelen van een budgetcoach, speelt vaak de gedachte dat het water je dan echt aan de lippen moet staan. Maar budgetcoaching is veel meer dan een reddingsboei bij financiële problemen. Het is waardevol voor iedere medewerker die meer uit zijn geld wil halen, om wat voor reden dan ook.

Budgetcoaching is voor iedereen

Budgetcoaching is vanzelfsprekend waardevol voor medewerkers die financiële stress ervaren. Die hierdoor minder lekker in hun vel zitten, zich minder goed kunnen concentreren, meer fouten maken en zich vaker ziek melden. Het is de reden dat werkgevers steeds vaker in budgetcoaching investeren als onderdeel van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. 

Door budgetcoaching echter te promoten onder alle medewerkers, kun je voorkomen dat ze op het punt komen dat ze geldzorgen krijgen en minder lekker in hun vel zitten. Ook medewerkers die geen geldproblemen of zelfs maar geldzorgen hebben, kunnen er veel baat bij hebben. 

Denk aan:

  • Jonge medewerkers die willen leren hoe ze hun geld optimaal kunnen beheren
  • Medewerkers die willen sparen voor een huis, kind, reis, pensioen of andere financiële doelen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.
  • Medewerkers die meer grip op hun financiën willen krijgen omdat de kosten zijn gestegen. 
  • Medewerkers met wisselende inkomsten, zoals in de zorg, die meer structuur in hun financiën willen aanbrengen.
  • Iedereen die meer wil halen uit zijn of haar salaris en net wat meer financiële ademruimte wil creëren. 

Vergelijk het met een bezoekje aan de tandarts. Daar ga je ook niet pas heen als je pijn hebt, maar om gaatjes of andere gebitsproblemen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor geldzaken: preventie loont

Door budgetcoaching op deze manier te benaderen, verdwijnt ook langzaam het stigma.  Helaas kan hulp vragen bij geldzorgen namelijk nog steeds het gevoel geven dat je het niet ‘goed genoeg’ doet. Maar door budgetcoaching te presenteren als een slimme, preventieve keuze, verlaag je de drempel om een afspraak in te plannen.

Budgetcoaching is altijd maatwerk

Budgetcoaching is altijd begeleiding die aansluit bij iemands persoonlijke situatie. Dat kan betekenen: inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven, spaardoelen opstellen en/of toekomstplannen doorrekenen. Het maakt het geschikte hulp voor iedereen die behoefte heeft aan iemand die even meekijkt – en niet alleen als het misgaat. 

Zo maak je budgetcoaching laagdrempelig

Wil je budgetcoaching op een meer luchtige en positieve manier onder de aandacht brengen? Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Posters of intranet-berichten met stellingen en vragen als: “Wat zou jij doen met €100 extra per maand?” of “Hoeveel denk jij dat Nederlanders gemiddeld maandelijks uitgeven aan abonnementen?”
  • Lunchsessies of webinars met geldtips waar iedereen wat aan heeft.
  • De eerste intake framen als een ‘financiële APK’.
  • Medewerkers die aan het woord komen om hun ervaring met budgetcoaching te delen (“Ik dacht eerst: ik heb dat toch helemaal niet nodig?”).
  • Blijven herhalen wat budgetcoaching kan opleveren”: niet alleen minder geldstress, maar ook meer rust, sneller sparen en eerder je doel bereiken.

Normaliseer de hulp

De juiste communicatie maakt het onderwerp bespreekbaar, herkenbaar én aantrekkelijk. Laat zien dat budgetcoaching net zo normaal is als een sportabonnement of een cursus timemanagement en je medewerkers zullen eerder naar een budgetcoach stappen. 

Neem contact met ons op als je behoefte hebt aan meer inspiratie of begeleiding bij het promoten van budgetcoaching in jouw organisatie.