Cursus leren budgetteren aan kinderen van de basisschool

Kinderen op de basisschool leren omgaan met geld

Cursus leren budgetteren aan kinderen van de basisschool

Deze week hebben wij een korte cursus leren budgetteren aan kinderen van de basisschool gegeven. De kinderen zitten in groep 8. De school had ons gevraagd of wij enkele tips hebben voor de leerlingen over omgaan met zak- en kleedgeld. Daarmee wordt de basis gelegd voor een goede financiële huishouding. Daarmee is het belangrijk om ook te weten te komen waaraan geven kinderen zelf geld uit? Het is voor een kind heel verleidelijk te denken aan cadeautjes en lekkere versnaperingen. Met een beetje doorvragen kwamen we uiteindelijk tot een aantal verschillende meningen.
Hoe reageerde de klas en waaraan geven zij geld uit?
Hoewel verschillende kinderen hun geld aan snoep zouden uitgeven, waren er ook veel kinderen die van hun geld sparen. Soms zelfs voor iets groots, waarvoor zij maanden hebben moeten sparen. Zij gaven aan dat zij zich veel beter voelden als zij zelf voor iets gespaard hadden, dan wanneer zij iets kregen zonder daar zelf iets voor hebben hoeven te doen.
Enkele tips over bijverdienen:
We hebben ook nog enkele tips gegeven over bijverdienen zoals: klusjes doen voor ouders, krantenwijk samen met een ouder of oppassen. Uit de klas kwam ook nog een tip voor mede klasgenoten om te sparen: elke week een bedrag apart doen in een potje, zodat je het geld ‘ziet groeien’. Dan kijk je er naar uit om elke week weer iets erbij te doen. Dat is toch prachtig hoe creatief een kind kan zijn en andere kinderen aanmoedigt om te sparen.
Ook gaven zij aan dat zij meer de waarde van het geld kenden, nu zij ergens voor gespaard hadden. Wij zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren om de kinderen met geld te leren omgaan. Dat begint met zakgeld en het bewust worden van de waarde van geld. Jong geleerd is oud gedaan.