De maand september mét Prinsjesdag: bereid jij je al voor op verandering, ook voor je collega’s?

De maand september mét Prinsjesdag: bereid jij je al voor op verandering, ook voor je collega’s?

Wanneer je als budgetcoach of schuldhulpverlener actief bent, dan weet je dat de maand september in het teken van verandering staat. Toeslagen moeten op tijd aangevraagd worden, Prinsjesdag staat voor de deur en het einde van het jaar nadert snel omdat het vierde kwartaal zich alweer bijna aandient.  

Plannen Prinsjesdag: hoe raakt dit jouw collega’s?

Ben jij bezig met financiële fitheid op de werkvloer? Dan biedt de maand september kansen om proactief aan de slag te gaan, omdat de veranderingen in financiële zin je collega’s direct raken. September is in dat opzicht een hele goede maand om vooruit te plannen. Denk alleen al aan de maand januari, waarin de huur- en zorgtoeslagen weer veranderen. Maar het is vaak ook de maand van de functioneringsgesprekken waarin bijvoorbeeld besproken wordt om meer of minder te gaan werken. En dat heeft dan weer gevolgen voor het netto-maandbedrag dat mensen ontvangen én voor de toeslagen. Zie het voorbeeld verhaal van Giovanna: zij besloot om meer te gaan werken, maar moest daardoor toeslagen terugbetalen en kwam zo financieel knel te zitten.

Zo houden ook maar weinig mensen zich bezig met de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden. Vaak omdat hun interesse er niet ligt, maar zeker ook omdat mensen die niet in de financiële wereld actief zijn dit ingewikkelde materie vinden.  

Rol werkgever belangrijk

En dan is het goed (en nodig!) dat een werkgever hierin het voortouw neemt. Bijvoorbeeld door preventief hulp aan te bieden. Dat kan onder meer via ons Belastingspreekuur, waarin mensen vragen kunnen stellen. Onze gecertificeerde coaches leggen in begrijpelijk Nederlands uit wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn. Je kunt dan denken aan minder werken, eerder met pensioen gaan of de financiële consequenties van een scheiding. Ook is er de telefonische financiële hulplijn waarbij collega’s via een rechtstreeks nummer, desgewenst anoniem, informatie in kunnen winnen over hun persoonlijke situatie. Omdat het telefonisch gaat kan dit als heel laagdrempelig ervaren worden. En dat is precies wat je nodig hebt als je je schaamt omdat je het financieel niet meer op de rit hebt.  

Ook de training herkennen van financiële problemen bij medewerkers, een cursus ‘Budgetteren is te leren’ en een gratis webinar ‘Financiële problemen bij een medewerker’ zijn hulpmiddelen om je collega’s voor te bereiden op veranderingen of aan de hand mee te nemen.  

Financieel fit: weet jij hoe het zit?

We kunnen ons voorstellen dat het voor een afdeling hr, met veel verschillende taken op het bord, soms lastig is om door de bomen het bos nog te zien. Er verandert immers veel en bovendien volgen de wijzigingen elkaar soms snel op. Dan weet je net hoe het één werkt, blijkt je kennis alweer achterhaalt. En dat kan onzeker maken. Herken je dit gevoel? Of heb je het idee dat er misschien coaching of schuldhulpverlening nodig is binnen je bedrijf? Voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. We praten je graag bij. Over de inhoud van een verandering, de beste manier om een gesprek met een collega aan te pakken of zomaar, omdat je eigenlijk wel wilt weten wat de impact van bijvoorbeeld Prinsjesdag is op jouw team. Maar ook in geval van nijpende schuldenproblematiek ben je bij ons aan het juiste adres. We zorgen binnen 5 werkdagen voor een gecertificeerde budgetcoach bij jou op locatie. Aarzel niet, neem contact met ons op!

PS In ons volgende blog, dat op 23 september verschijnt, nemen we je zoveel mogelijk mee in de gepresenteerde veranderingen op Prinsjesdag, dinsdag 21 september. Heb je eerder vragen? Bel ons dan op 085 273 58 41 of stuur een bericht naar info@bugetcoach.nl