Deel 5: Bespaartips

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om te sparen. Spaargeld is immers fijn om te hebben voor onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine die stuk gaat, onverwachte reparatiekosten aan huis of auto of een onverwachte rekening. Een spaarbuffer van 3 maandinkomens is daarom aan te bevelen.

Hieronder volgen wat tips om die buffer aan te leggen:

– Spaar aan het begin van de maand. Als je plant te sparen van geld wat over is, is er vaak geen geld over. Een vast bedrag sparen aan het begin van de maand is dan een ‘vaste last’.

 Stel spaardoelen vast en open hiervoor eventueel verschillende spaarrekeningen. Spaar in eerste instantie voor een algemene buffer. Begin daarna met spaardoelen voor de kortere termijn, zodat die snel behaald worden wat weer motiveert om verder te sparen.

– Spaar een bedrag wat reëel is. Als je een te hoog bedrag wilt sparen is de kans aanwezig dat je moet terugboeken van de spaarrekening, wat niet motiveert om te sparen. Je ziet het spaarbedrag dan immers (ook) dalen.

– Je verhoogt de drempel om terug te boeken van je spaarrekening als je de spaarrekening bij een andere bank hebt dan je betaalrekening.

Als je een spaarbedrag wilt creëren of verhogen kan je aan de volgende bespaartips denken:

• Op huishoudgeld kan je besparen door 1 x per week (de meeste) boodschappen te doen. Als je elke dag gaat zie je toch weer artikelen en moet je de verleiding weerstaan die te kopen.

• Werk met een boodschappenlijstje en hou je daar aan.

• Onderin de schappen liggen vaak de goedkoopste producten

• Bepaal een vast bedrag huishoudgeld per week. Contant geld maakt dit het makkelijkst om te beheren.

• Ga niet boodschappen doen als je trekt hebt. Je komt dan vaak met meer thuis dan je bedoeling was.

• Wees alert op aanbiedingen. Niet alles levert de (grote) besparing op die de grote letters doen vermoeden. Koop alleen iets in de aanbieding als je dat binnen een maand nodig hebt en als het ook die tijd houdbaar is.

• Beoordeel of meedoen aan loterijen nog rendabel is. Meestal niet. Als je niet meespeelt ‘win’ je elke maand het bedrag van een lot.

• Beoordeel of alle abonnementen (kranten, tijdschriften, sportschool) nog interessant zijn en of het een eventueel maandelijks te kort waard is.

• Als je dagelijks/wekelijks kleine uitgaven doet wat niet persé noodzakelijk is, kan je jezelf afvragen wat je beter met het geld kan doen als je dat niet doet. Als je bijvoorbeeld dagelijks je lunch koopt, kost dat al snel € 2,50 per dag. Per week is dat € 12,50 en per maand is dat ruim € 50,00. Daar kan je ook andere (belangrijkere?) dingen mee doen.