Door toeslagen weer financiën op orde

Soms kom je op ongelukkige momenten bij iemand thuis. Mevrouw was net gescheiden en nog heel verdrietig over de scheiding en de nieuwe situatie. Er moest nog van alles geregeld worden en mevrouw had gelukkig wel een nieuwe woning kunnen vinden. Alleen had ze allang gezien dat ze financieel niet uit zou uitkomen met haar parttime baan.

Ze werkte drie dagen per week en kon hiermee de huur niet betalen. Toen ze haar werkgever vrij vroeg om zaken te kunnen regelen en huilend vertelde dat ze het allemaal niet ging reddenstelde haar leidinggevende voor om een budgetcoach langs te sturen om inzicht te krijgen in haar financiële situatie. Dat wilde ze niet graag, maar ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ was haar gedachte. Omdat het goed ging op haar werk, stelde haar leidinggevende voor dat ze fulltime ging werken. Daar was ze heel blij mee, maar dan nog dacht ze niet rond te komen.

Mevrouw had goed ingeschat dat haar financiële plaatje niet klopte. Ze gaf elke maand € 200,- meer uit dan dat er binnenkwam. Na een jaar zou ze een schuld hebben gehad van € 2.400,-. Aan de uitgavenkant viel niet zoveel eer te behalen. Mevrouw lette goed ‘op de kleintjes’ met boodschappen doen en had verder weinig nodig. Dus keek ik goed naar de inkomstenkant. Zelfs met haar hogere inkomen zou het nog niet lukken. Ze had echter nog nooit van huur- en zorgtoeslag gehoord. Na  het maken van een proefberekening op de site van de belastingdienst aan de hand van de proforma salarisstrook die haar werkgever voor ons had gemaakt, bleek dat ze recht had op € 72,- zorgtoeslag en € 150,- huurtoeslag. We hebben de toeslagen direct aangevraagd. Hiermee was het gat van € 200,- per maand snel gedicht en hield ze nog € 22,- per maand over om haar banksaldo elke maand iets te laten groeien, zodat de betalingen wat soepeler zouden lopen.

Mevrouw glunderde van oor tot oor dat het financiële plaatje weer klopte. Bij het nazorggesprek een paar maanden later bleek alles soepel te lopen. Het huisje was klaar, de financiën liepen goed en omdat ze snel hulp had gekregen waren er gelukkig nog geen schulden ontstaan. Na wat kleine tips over hoe alle financiën geordend konden worden, liep ook ik tevreden de deur uit. Zo ongelukkig bleek het moment dus toch niet.

Inschakelen budgetcoach

Wilt u meer weten hoe u een budgetcoach kunt inzetten om preventief te werk te gaan of om loonbeslagen te verhelpen?

Wij vertellen graag meer over onze werkwijze. Samen gaan we kijken hoe dit het beste past binnen uw organisatie.

072 – 540 91 75

info@budgetcoach.nl.