Dreigende schuldenlast: houden we ons hoofd nog boven water? Leer en ontdek tijdens onze Week van het Geld
Er is veel aan de hand in de wereld. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook daarbuiten. Gebeurtenissen over de grens gaan ook invloed hebben op ons: boodschappen worden duurder, er kan schaarste ontstaan, bijvoorbeeld in grondstoffen, energieprijzen rijzen de pan uit en er komt ongetwijfeld nog meer uitdagends op ons af. Natuurlijk valt dat leed in het niet bij wat de mensen in Oekraïne op dit moment doormaken. Maar het is wel belangrijke stof om over na te denken. Hoe ervaren jouw medewerkers bijvoorbeeld de stijgende prijzen? Zijn ze in staat om hiermee om te gaan? En wat doet de onrust in de wereld met de psychische gesteldheid van jouw mensen? Juist nu, in deze uitdagende tijden kan het erg fijn zijn om tips te ontvangen van de experts en ervaringsdeskundigen. Dus zij die te maken hebben gehad met schulden of andere financiële uitdagingen.
En tegelijkertijd gaan de dagen snel voorbij. En daarmee ook de mogelijkheid om tickets voor ons congres te kopen. Een congres waar, naast één van onze ervaren docenten Bart Seegers, vele anderen hun inspirerende opwacht zullen maken. Verderop in dit blog meer, maar eerst nog even dit: de gratis terugkijklink van ons webinar over belastingen en een tip over omgaan met de gevolgen van life events in de levens van je collega’s.
‘Je zult, vanuit je rol als hr-manager of leidinggevende, vast ook herkennen dat de meeste mensen zaken rondom belastingen spannend vinden. Zeker sinds de toeslagenaffaire zo groot in het nieuws was.’ Bart Seegers, docent én spreker op ons congres op 29 en 31 maart bij Learncare Academy vertelt: ‘Zo hebben we eind januari bijvoorbeeld ook een gratis webinar van een uur georganiseerd, waarin ik alle wijzigingen in ons belastingstelsel uitgebreid toelicht. Ook al zijn niet alle veranderingen direct van toepassing voor iedereen binnen jouw organisatie, het is tóch zinvol om van de hoofd- en bijzaken op de hoogte te zijn. Het maakt immers dat je vol zelfvertrouwen het gesprek met je collega aan kunt gaan. Bijvoorbeeld om eens preventief te onderzoeken of er misschien zorgen zijn op financieel vlak.’
Onderschat de gevolgen van life events niet
Ook life events, de grote gebeurtenissen in iemands’ leven kunnen veel invloed hebben op iemands gemoedstoestand. Denk dan bijvoorbeeld aan een scheiding, een overlijden van de levenspartner, langdurig ziek worden of het verliezen van een baan. Wanneer je dit als leidinggevende nog eens bewust in ogenschouw neemt, dan leer je anders te kijken naar je collega’s. Zo vertelt docent Robert Westphal, eveneens betrokken bij zusterbedrijf Learncare Academy en spreker op het congres tijdens de Week van het Geld op 29 en 31 maart aanstaande, over de relatie tussen schulden en psychologische factoren. Deelname aan deze inspiratiesessie levert je gegarandeerd nieuwe inzichten, begrip en tools op.
Deelname aan het congres: stel anoniem je vragen
Het congres is sowieso laagdrempelig om aan deel te nemen én een eenvoudige manier om kennis te maken met diverse organisaties die je later weer tegen kunt komen. Denk dan bijvoorbeeld aan Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, maar ook aan een instantie als de Belastingdienst. Ook een instituut als Doorzaam, dat als missie heeft om de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten te stimuleren kom je tegen tijdens het congres op 29 en 31 maart aanstaande. Samen met onze ervaren docenten én natuurlijk inspirator pur sang, Annemarie van Gaal, helpt dit event je mee om boven jezelf uit te stijgen in de contacten met je collega’s. Tijdens dit congres maak je overigens ook kennis met ervaringsdeskundigen en budgetcoaches. De verhalen die je gaat horen maken zonder uitzondering veel indruk…
Door op deze manier met je vak bezig te zijn verbreed je je horizon enorm. Het is de combinatie van theorie en praktijk die je het verschil in het leven van mensen laat maken.
Inspirerende ervaringsdeskundigen
Tijdens het congres verzorgen verschillende professionals en ervaringsdeskundigen inspiratiesessies rondom diverse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan gecertificeerd budgetcoach Nienke Oostra, die haar ervaringen uit het veld deelt samen met ervaringsdeskundige Giovanna di Stefano, inmiddels al tijdenlang financieel op de rit. Ze is bekend van de NPO-serie ‘Waar doen ze het van?’ Maar ook aan ervaringsdeskundige Jan-Willem Adams uit Terschelling. We stellen ze hieronder alvast kort aan je voor.
Ervaringsdeskundige Jan-Willem Adams
Jan-Willem Adams is gemeenteraadslid op Terschelling. Hij weet uit ervaring hoe zwaar het is om schulden te hebben. Hij weet ook dat je er weer bovenop kunt komen. Als gemeenteraadslid zet hij zich in voor armoedebestrijding. Het doorbreken van de schaamte hierover is zijn missie.
Jan-Willem zal samen met Judith van SAM& voor alle kinderen de sessie geven op 29 maart om 10:00 uur.
Ervaringsdeskundige Giovanna di Stefano
Ze deelt haar tips hoe zij financieel op de rit is gebleven en dit nog steeds volhoudt, hoe zij dankzij haar werkgever de hulp heeft aangenomen van budgetcoach Nienke. En uiteraard budgetcoach Nienke Oostra deelt met jou de inspirerende tips om in deze tijdens creatief om te gaan met jouw budget. Samen geven zij de sessie op 31 maart om 10:00 uur.
Afsluiting met inspirator Annemarie van Gaal
In deze inspirerende sessie deelt Annemarie haar kennis over het komen tot én behouden van een financieel gezond leven. Gestart als alleenstaande moeder met een zeer bescheiden inkomen, weet ze als geen ander hoe het is om met heel weinig rond te moeten komen. Met praktisch toepasbare tips laat ze zien dat een leven zonder geldzorgen voor iedereen binnen handbereik ligt. Haar sessie is op 31 maart van 14:00 uur tot 15:00 uur.
Kleine greep uit het rijke programma
Bovenstaand deelden we een kleine greep uit het uitgebreide programma. Je hebt toegang tot alle sessies en kunt deze ook nog twee weken terugkijken ter opfrissing of inspiratie. Uiteraard is er nog véél meer te melden over PE-punten, onze levensmissie, het waaróm achter onze droom én de reden van dit lage ticketbedrag waarvan we € 10,- per ticket aan de stichting Samen voor alle kinderen doneren.