Een budgetcoach kan zoveel meer betekenen dan alleen het financiële huishouden op orde maken

Dat schulden en geen overzicht hebben in de financiële situatie vele gevolgen kunnen hebben is algemeen bekend, maar dat is niet het enige waar de budgetcoach mee te maken heeft. Zo zijn er verschillende (persoonlijke) situaties waarbij een budgetcoach meer kan betekenen dan alleen het financiële huishouden op orde maken. Lees dit mooie ervaringsverhaal van budgetcoach Nienke en waarom wij trots zijn op wat wij kunnen betekenen voor de mens!

1e gesprek; inzicht in oorzaak situatie

Grappig genoeg was de eerst afspraak een dag na onze verjaardag, toevallig zelfde geboortedag. Daar begon ons gesprek mee. Hoe was de verjaardag geweest? Meneer Pietersen gaf aan dat het een moeilijke verjaardag was geweest. Hij was dankbaar dat zijn vrouw nog zo veel van hem hield en hem niet had laten vallen. Hij had zijn salaris van de vorig maand, niet voor het eerst,  opgemaakt aan drinken en gokken

Maar vanaf nu zou hij alles anders gaan aanpakken. Hij baalde van zichzelf en wilde alles perfect doen, geen fouten meer maken. Zijn vrouw was niet aanwezig tijdens het gesprek. Hij had zelf het gesprek aangevraagd bij zijn werkgever want hij zou het zelf oplossen. Hij had het per slot van rekening veroorzaakt.

De administratie leek tijdens het eerste gesprek redelijk op orde. Er waren behoorlijk wat schulden, maar ze waren in beeld en er was een betalingsafspraak gemaakt met de schuldeiser, die paste binnen de aflossingscapaciteit. Ook gaf meneer Pietersen aan dat hij zich wilde laten behandelen voor zijn verslavingen. Hij had reeds contact gezocht met een verslavingsbehandelcentrum. Dat klonk natuurlijk allemaal heel erg veel belovend en alsof meneer Pietersen de situatie onder controle had. Toch overtuigde ik meneer van het feit dat een dergelijk traject hem vast niet in de koude kleren zou gaan zitten. Financiële stabiliteit is dan bijna een voorwaarde om aan je zelf te kunnen werken. De emotie die dit destructieve gedrag veroorzaakt en die je onderzoekt tijdens de behandeling kan geen afleiding gebruiken. Op dat moment was de werkgever nog niet geïnformeerd over dit probleem. We spraken af dat de begeleiding van mij als budgetcoach nog 4 keer zou plaats vinden om te kijken of er op het financiële vlak stabiliteit zou blijven bestaan.

2e gesprek: invloed op prive-situatie

Vooraf aan het tweede gesprek belde meneer Pietersen mij. Hij gaf aan dat de situatie veranderd was. Mevrouw Pietersen wil de scheiden en hij wilde graag dat ik een gesprek zou hebben alleen met mevrouw Pietersen. Mevrouw Pietersen gaf een iets andere weergave van de werkelijkheid. Mevrouw Pietersen wilde helemaal niet scheiden, maar zag geen andere keus als meneer Pietersen geen openheid van zijn persoonlijke administratie gaf. Meneer Pietersen had meer malen niet kunnen meebetalen aan het huishouden doordat hij zijn salaris had opgemaakt aan drinken en gokken. Mevrouw Pietersen wilde graag wat meer controle en zekerheid nadat meneer Pietersen haar al vaker teleurgesteld had. De vaste lasten kon zij niet alleen betalen. Zij had meneer Pietersen gezegd dat hij inzage moest geven in zijn bankrekening. Als hij dat niet zou doen zag zij geen andere mogelijkheid dan een scheiding aan te gaan. Tijdens dit gesprek kwam nog naar voren dat meneer Pietersen buitensporig koopgedrag van kleding had bij postorderbedrijven en dat hier meerdere rekeningen van open stonden. Ook bespraken wij het voornemen van meneer om zich aan te melden bij een behandelcentrum. Dit voornemen was afgezwakt en het leek erop of meneer Pietersen dit aan het uitstellen was. Ook dronk meneer weer, was hij regelmatig op pad en was hij thuis verbaal agressief.  Met mevrouw Pietersen sprak ik af dat het derde gesprek met ons drieën gevoerd zou worden zodat we duidelijke richtlijnen konden afspreken waar een ieder het mee eens was en zich aan zou gaan houden zonder dat er misverstanden zouden ontstaan.

3e gesprek: vertrouwen hersteld?

Het derde gesprek was een zwaar gesprek, waarschijnlijk voor ons alle drie. We probeerden afspraken te maken die meer stabiliteit en controle zouden geven. Meneer wilde niet meewerken. Mevrouw reageerde emotioneel. Mevrouw Pietersen mocht niet op de bankrekening kijken van meneer Pietersen want hij zou zijn salaris echt wel overmaken en zij moest hem maar vertrouwen. De psychische toestand van meneer Pietersen bracht de financiële stabiliteit in gevaar. Een budgetcoach signaleert dit en probeert de cliënt richting de eerstelijns zorg te bewegen. Meneer Pietersen bleef er om heen draaien. Hij zei dat hij contact had opgenomen met een verslavingscentrum. Zij hadden hem telefonisch afgewezen voor behandeling omdat het nog allemaal niet zo erg was, was het verhaal van meneer Pietersen. Ik durfde dit te betwisten daar dit niet de manier van werken is van dit soort centra. Vervolgens probeerde ik meneer een afspraak te laten maken bij de huisarts met zijn probleem. Hij draaide er om heen en zei ‘ja dat zal ik doen’.  Omdat zijn vrouw en ik graag concrete afspraken wilde maken om een basis voor vertrouwen en stabiliteit te creëren, vroeg ik hem om de huisarts te bellen en de afspraak te laten inplannen.  Meneer kon deze confrontatie niet aan en liep boos weg tijdens dit gesprek. ‘Was ik te ver gegaan?’  vroeg ik me zelf af, ‘had ik hem te veel geconfronteerd en was ik hem en de controle over mijn coaching kwijt geraakt.’ Nee, realiseerde ik me, op een andere wijze had ik ze niet kunnen helpen en was de coaching ook niet succesvol geworden. Gelukkig was mevrouw Pietersen het met mij eens en zijn we doorgegaan met de coaching van dit gezin door haar in de totale financiële situatie te begeleiden.

De werkelijke kern van de problemen delen

Op het werk van meneer Pietersen had hij na ons gesprek de werkelijke kern van zijn problemen gedeeld.  Ook ontstonden er nog ernstig fysieke klachten, maar daarna heeft meneer besloten om zich te laten opnemen in een verslavingskliniek en is hij behandeld. Gelukkig stond de werkgever tijdens het gehele traject achter hem. Ondertussen waren er meer coachingsuren aangevraagd omdat de financiële situatie niet onder controle was. Financieel gezien kreeg mevrouw Pietersen inzage in de bankzaken van meneer Pietersen. Er was dus meer controle.

Mevrouw Pietersen had het moeilijk met de situatie en twijfelde gedurende het proces aan de relatie. Ik heb een financieel plaatje kunnen schetsen dat zou ontstaan als zij uit elkaar gingen. Ook meneer twijfelde aan het samen zijn na de behandeling en wilde tijdelijk op zich zelf wonen. Deze overweging kon ik voorrekenen en leek met alle afbetalingen van schulden niet mogelijk. De gewone financiële situatie kwam steeds beter op orde. De lasten verlagen door de hypotheekrente te verlagen en meer inkomen per maand generen door de inkomensafhankelijke combinatiekorting in maandelijkse termijnen aan te vragen.

Resultaat
Afgelopen januari had ik voorlopig mijn laatste gesprek met de familie Pietersen. Ik kwam binnen in een prettige en open sfeer. Meneer en mevrouw Pietersen wilden samen weer werken aan de relatie. Meneer was aan het re-integreren op zijn werk en duidelijk op de weg terug naar arbeidsgeschiktheid. Meneer Pietersen had gevraagd of ik hem wilde leren budgetteren. Een deel van zijn inkomsten waren voor eigen gebruik en worden niet voor de vaste lasten gebruikt. Meneer Pietersen merkte dat zijn zakgeld zo op was en dat hij niet precies wist waar het bleef. Ik vond het prettig om te merken dat hij weer met mij wilde spreken na het confronterende gesprek van een half jaar geleden.
Tijdens ons gesprek konden we een werkbaar kader bedenken waarmee meneer meer controle zou krijgen over zijn eigen zakgeld/ leefgeld. Als spaardoel stelden we dat meneer Pietersen zijn vrouw en zoon volgende maand mee uit eten kon nemen, want hij wilde graag weer iets leuks doen met zijn gezin. Wat voor mij het mooiste was? Meneer Pietersen zei dat hij blij was dat ik hem tijdens ons derde gesprek geconfronteerd had. Hoewel hij weggelopen was en dit zeker niet de werkwijze was voor een behandeling, was het wel de start geweest van het aanpakken van zijn problemen! Behandelen laat ik dan ook graag over aan de eerstelijns professionals….

De naam Pietersen is overigens niet de echte naam van de klant.

Geschreven door:

- , Budgetcoach, Jobcoach, Scheidingscoach Geplaatst op
777

Wilt u loonbeslag verminderen of uw medewerkers preventief helpen bij

financiële zorgen?

Gratis

Download het gratis E-book boordevol tips gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring.

Speciaal voor werkgevers en HR