Een kind op komst? Tips om hier financieel mee om te gaan.

Als er iets verandert in jouw (gezins)inkomen is het handig om te weten wat je kan doen om jouw inkomsten en uitgaven meer in balans te krijgen en/of terugvorderingen te voorkomen.

Denk aan life-events als huwelijk/samenwonen, scheiden/einde samenwonen, werkloos worden, arbeidsongeschikt, komst kinderen en overige wijziging in het (gezins)inkomen.

In deze tip zullen we de komst van kinderen benoemen en de gevolgen voor het budget en hoe hiermee om te gaan.

Gefeliciteerd! Er is een kind op komst. Dit brengt natuurlijk veel blijdschap met zich mee, maar uiteraard zet dit je ook gelijk aan het denken. Wat voor gevolgen heeft dit bijvoorbeeld financieel?

Als je een kind krijgt heeft dat uiteraard gevolgen voor jouw budget. Aan de ene kant wordt jouw inkomen verhoogd en aan de andere kant jouw uitgaven ook.  Aan de uitgavenkant kun je denken aan bijvoorbeeld de kosten voor voeding en luiers.  De vergoedingen zijn echter vaak niet voldoende om de kosten te dekken.

Wat kun je doen op financieel gebied en waar kun je hiervoor terecht?

  • Kinderbijslag: Afhankelijk van de situatie of je een 1e, 2e of volgende kind krijgt, ontvang je een brief van het SVB. Vul deze checklist in om te zien wat voor jou van toepassing is.
  • Toeslagen: Onderzoek of je recht hebt op toeslagen van de Belastingdienst. Je kunt hierbij denken aan kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget of de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Bij de Belastingdienst kun je via een proefberekening een voorlopige berekening maken.
  • Verloskundige zorg: Bekijk goed of de zorgverzekering voldoende dekt voor de zwangerschap. Verwacht je meer medische hulp nodig te hebben? Vergelijk verzekeringen en bekijk of alles dekkend genoeg is om achteraf hoge rekeningen te voorkomen. Na de geboorte van jullie kind kun je hiervoor ook een zorgverzekering voor aanvragen. Je betaalt geen zorgpremie voor kinderen onder de 18 jaar. Je betaalt voor jouw kind ook geen eigen risico.
  • Wezenpensioen: Het klinkt misschien gek om al op de zaken vooruit te lopen, maar wel belangrijk om te bekijken. Onderzoek of jouw kind recht heeft op wezenpensioen bij jouw overlijden, of dat van de andere ouder. Eventueel kun je hier een verzekering voor afsluiten als dat niet het geval blijkt. Jouw pensioenuitvoerder kan je meer informatie hierover verstrekken.
  • Nieuw budgetoverzicht: Maak een nieuw budgetmaandoverzicht. Bij ons (budgetcoach.nl) kun je een blanco maandoverzicht aanvragen. Zorg ervoor dat je duidelijk in beeld hebt hoe je nieuwe financiële situatie gaat worden. Uiteraard bestaan er ook genoeg digitale kasboekjes die je helpen een overzicht te maken. Let goed op of dit een abonnementsvorm is of gratis.

Bekijk voor nog meer tips over diverse life-events onze overige blogs.