Financieel fit worden én blijven: sta jij voor je mensen klaar?

Financieel fit worden én blijven: sta jij voor je mensen klaar?

Ruim driekwart van de werknemers wil financiële zorgen graag delen met de werkgever, zo blijkt uit onderzoek. Wat kun jíj daarbij als werkgever, leidinggevende of HR-manager voor hen betekenen?

Mensen met geldzorgen dragen die dag en nacht met zich mee. Ook op hun werk dus, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers met financiële zorgen sneller afgeleid zijn, dat ze minder nauwkeurig werken en dat ze zich vaker ziekmelden. Als werkgever, leidinggevende of HR-manager is dus ook in jóuw belang dat medewerkers worden gestimuleerd om financieel fit te worden én te blijven.

Ernstige problemen voorkomen
Want daarmee kun je ernstige problemen zoals stress en (langdurig) ziekteverzuim voorkomen. En de bijbehorende kosten natuurlijk, waaronder de kosten voor het vervangen van de desbetreffende medewerker en de administratie die daarbij komt kijken. Wist je dat dit al gauw neerkomt op zo’n € 250,- per dag?

Onderzoek
Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in 2019 blijkt dat maar liefst 78% van de werknemers terecht wil kunnen bij de werkgever als ze financiële zorgen hebben. Zij hebben vooral behoefte aan hulp bij de mogelijkheid om tijdelijk meer of minder te werken en aan berekeningen van financiële gevolgen voor het inkomen of voor het pensioen. De geldzorgen of vragen die zij hebben, zijn divers van aard. Bij bijna een kwart van de werknemers met geldzorgen gaat het om betalingsachterstanden, brieven van deurwaarders en vaak rood staan. Ook situaties als minder inkomen door ziekte of arbeidsongeschiktheid spelen een rol. 

Hulp aan werknemers met geldzorgen
Tweederde van de ondervraagden vindt dat een goede werkgever hulp zou moeten bieden aan werknemers met geldzorgen. Ruim de helft (55%) van de werknemers vindt het prettig als zij terecht kunnen bij hun werkgever met vragen over de eigen financiële situatie en een even groot deel vindt dat een goede werkgever medewerkers helpt om financieel fit te zijn.

Hoe is dit in jouw organisatie geregeld?
Weten medewerkers waar ze in jouw bedrijf terecht kunnen? Ken je de signalen bij financiële problemen? En kun je dus ook loonbeslagen voorkomen? Met deze vragen kun je altijd bij ons terecht. Samen kijken we graag hoe budgetcoaching het beste past binnen jouw organisatie. Benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze werkwijze.