De stijgende kosten voor levensonderhoud, energie en boodschappen blijven veel Nederlanders raken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteerde onlangs dat de inflatie in februari 2025 uitkwam op 3,8% volgens een snelle raming. Voor veel huishoudens betekent dit dat ze steeds meer moeite hebben om financieel het hoofd boven water te houden. Als werkgever of leidinggevende is het belangrijk om hier extra alert op te zijn.
Minder grip op de financiën
Naast de raming van het CBS waarschuwden ambtenaren afgelopen week dat de energierekening de komende jaren hard zal blijven stijgen voor huishoudens. Als het kabinet niet ingrijpt, betalen we in 2040 twee keer zoveel voor elektriciteit. Zeker in combinatie met levensveranderingen zoals een nieuw huis of gezinsuitbreiding, of onverwachte kosten, kan het moeilijk zijn voor medewerkers om grip te houden op de financiën.
We krijgen dan ook steeds vaker verzoeken van medewerkers die het overzicht kwijt zijn. Door bovenstaande cijfers verwachten we dat deze verzoeken alleen maar toenemen. Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen door een vangnet te bieden en jouw medewerkers gerust te stellen. Eén van de manieren om dit te doen is door een financiële APK aan te bieden.
Wat is een financiële APK?
Net zoals je regelmatig je auto laat controleren om te zorgen dat alles blijft functioneren, kan een financiële APK je medewerkers helpen om hun financiële situatie beter te begrijpen en waar nodig bij te sturen. Een snelle check kan vaak al voldoende zijn om belangrijke zaken op te vangen en medewerkers het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan.
Een financiële APK bestaat uit een gesprek met een budgetcoach die samen met de medewerker kijkt naar zijn of haar inkomsten, uitgaven en eventuele betalingsachterstanden. Op basis van deze informatie kan er gericht advies worden gegeven over mogelijke besparingen, het afbetalen van schulden of het verbeteren van het financiële overzicht. Dit kan ontzettend veel stress wegnemen, vooral als iemand niet goed weet waar te beginnen.
Door het een financiële APK te noemen, maak je overigens duidelijk dat budgetcoaching niet alleen maar geschikt is op het moment dat je moeite hebt het hoofd boven water te houden. Het is waardevol voor iedereen om ervoor te zorgen dat je niet in de financiële problemen komt. Net als dat je graag voorkomt dat je met de auto met pech naast de weg komt te staan, wil je ook op financieel gebied op tijd ingrijpen om zo’n situatie te voorkomen.
Anoniem en zonder tussenkomst
Een financiële APK is anoniem te regelen, wat veel medewerkers geruststelt. Soms is het lastig om persoonlijke financiële zorgen te delen met een leidinggevende, maar dankzij een speciale afsprakenpagina kunnen medewerkers zich direct en zonder tussenkomst van hun werkgever of HR-afdeling aanmelden. Dit schept vertrouwen en maakt de drempel om hulp te zoeken een stuk lager.
Voordelen van een financiële APK
We zetten de voordelen nog even op een rij:
- Rust en overzicht: medewerkers krijgen direct inzicht in hun financiële situatie en praktische adviezen om deze te verbeteren.
- Anoniem en vertrouwelijk: de anonimiteit zorgt ervoor dat medewerkers zich vrij voelen om hulp te zoeken zonder angst voor oordeel.
- Preventie van grotere problemen: door tijdig ondersteuning te bieden, voorkom je dat financiële zorgen escaleren naar problematische schulden.
Investeer in financieel welzijn
In tijden waarin nog steeds alles duurder wordt, is het essentieel om als werkgever oog te hebben voor de financiële zorgen van je medewerkers. Een anonieme financiële APK biedt een praktische oplossing die direct rust geeft en helpt voorkomen dat problemen verergeren. Door deze ondersteuning aan te bieden, investeer je niet alleen in het welzijn van je medewerkers, maar ook in de toekomst van je organisatie.
Wil je meer informatie over hoe jij jouw medewerkers kunt ondersteunen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met budgetcoaching en financiële APK’s.