Nederlanders worstelen nog steeds met hoge lasten en geldzorgen – hoe zit dat bij jouw werknemers?

Hoewel de inflatie en stijgende lasten veel minder besproken worden dan een aantal jaar geleden, hebben deze factoren nog een grote impact op de levens van veel Nederlanders. De lasten zijn immers niet afgenomen. Sterker nog: ze stijgen. En daarmee ook de geldzorgen van jouw werknemers.

In dit artikel delen we waaruit blijkt dat de nood nog steeds hoog is en hoe je jouw werknemers hierin kunt ondersteunen. Ook delen we tips om budgetcoaching te promoten in jouw organisatie en werknemers de hulp te laten krijgen die ze nodig hebben.

Huiseigenaren zorgen over vaste woonlasten

In mei van 2025 waren consumentengoederen- en diensten 3,3% duurder dan een jaar geleden – meer dan de beoogde 2% inflatie van centrale banken. Uit een onderzoek van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dan ook dat bij een derde van de mensen die meededen aan de enquête hun inkomen net genoeg of zelfs onvoldoende is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen. 

Ruim twintig procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Door hun geldzorgen liggen ze wakker, voelen ze zich machteloos en ervaren ze stress. Ook blijkt dat een op de vijf wooneigenaren het vakantiegeld dit jaar gebruikt voor noodzakelijke uitgaven zoals woningonderhoud. 

Het aantal huiseigenaren met geldzorgen daalt niet, maar stijgt juist. NHG voerde het onderzoek al eerder in oktober uit, en het aantal mensen dat verwacht moeite te krijgen met het betalen van de woonlasten is licht toegenomen

Tijdelijk Noodfonds Energie gesloten in een week

Dat de hoge lasten bij veel Nederlanders spelen, bleek ook al eerder dit jaar toen het Tijdelijk Noodfonds Energie in een week tijd gesloten moest worden vanwege het enorme aantal aanmeldingen. Na de heropening op dinsdag 22 april kwamen er meer dan 210.000 aanvragen binnen. Op 29 april moest het noodfonds weer sluiten, omdat het volledige beschikbare budget van 56,3 miljoen al benut zou worden. 

“De enorme toestroom van aanvragen in minder dan een week laat zien onder hoeveel financiële druk veel huishoudens momenteel staan en hoeveel behoefte er is aan ondersteuning,” aldus een woordvoerder van het Noodfonds.

Geldzorgen van werknemers

Dit soort cijfers laten zien dat het aanpakken van geldzorgen bij medewerkers nog steeds hoog op de agenda moet staan bij werkgevers. Hoewel er minder over gesproken wordt in de media en daardoor bij het koffiezetapparaat, worstelen werknemers nog steeds met geldzorgen

Bied je als organisatie nog geen budgetcoaching aan? Dan is dit hét moment om ermee te starten. Financiële stress kan leiden tot verminderde productiviteit, meer ziekteverzuim en zelfs uitval. Met een laagdrempelig aanbod laat je als werkgever zien dat je betrokken bent en investeer je in het welzijn van je medewerkers.

Door vaste lasten die maar blijven stijgen, is ondersteuning hard nodig. Veel werknemers weten alleen niet hoe ze deze hulp moeten vragen, of zijn bang voor consequenties. Ook zien we in de praktijk dat veel werknemers de hulp niet weten te vinden als deze wel wordt aangeboden.

Budgetcoaching promoten in je organisatie

Allereerst is het belangrijk dat werknemers weten dat er hulp geboden wordt én hoe ze deze kunnen krijgen. Dit realiseer je door budgetcoaching veelvuldig te promoten in je organisatie. 

Ga er niet vanuit dat een berichtje op intranet voldoende is om alle werknemers op de hoogte te stellen. Verwerk het bijvoorbeeld in nieuwsbrieven, hang posters op in toiletten en in de kantine en/of organiseer webinars of events over geldzorgen. Wees ook duidelijk waar werknemers kunnen aankloppen voor hulp en hoe ze deze kunnen krijgen. 

Geldzorgen werknemers aanpakken als kern in organisatie

Nog effectiever wordt het als je het aanpakken van geldzorgen van werknemers een belangrijke doelstelling maakt in je organisatie. Bijvoorbeeld door het op te nemen als secundaire arbeidsvoorwaarde en de hulp echt te integreren als onderdeel van de organisatie. 

Dit doe je onder andere door leidinggevenden te trainen om signalen te herkennen, geldzorgen een bespreekbaar onderwerp te maken in 1-op-1 gesprekken en eindejaarsgesprekken en budgetcoaching te promoten in de onboarding van nieuwe werknemers. 

Ondersteuning die past bij jouw werknemers met geldzorgen

Samen met Budgetcoach.nl bied je de ondersteuning die past bij de behoeften van jouw medewerkers. Zo zijn onze budgetcoaches beschikbaar voor zogenaamde financiële APK’s, eenmalige sessies waarbij een werknemer meteen met praktische handvatten naar huis gaat en waardoor de drempel lager ligt om hulp aan te nemen. Maar natuurlijk ook voor langdurige trajecten voor werknemers waarbij het water hen echt aan de lippen staat. 

Onze budgetcoaches bieden de ondersteuning die jouw werknemers nodig hebben om ergere problemen en langdurige uitval te voorkomen. 

Hulp nodig? Neem contact op

Wil je de geldzorgen bij werknemers aanpakken en budgetcoaching beschikbaar maken? Of budgetcoaching onder de aandacht brengen, maar weet je niet hoe of kun je ondersteuning gebruiken? Neem contact met ons op voor meer informatie, hulp en inspiratie. Zo kunnen wij helpen met communicatiemiddelen en vele tips, afgestemd op jouw organisatie en werknemers. 

Maak een afspraak via het formulier en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op!