Meer aandacht voor geldzorgen bij zorgpersoneel: wat kun je doen als ziekenhuis of andere werkgever in de zorg?

Uit rondvraag van de NOS bij Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat er steeds meer aandacht is voor geldzorgen bij het personeel. Deze aandacht is ook hard nodig, laten de cijfers zien.  Wat kun je als ziekenhuis of andere werkgever in de zorg doen om je zorgpersoneel met geldzorgen te helpen?

Geldzorgen bij zorgpersoneel

Bij de rondvraag van de NOS blijkt dat 50% van de ziekenhuizen die een reactie hebben gegeven, signalen krijgen dat financiële zorgen zijn toegenomen bij het zorgpersoneel. Omdat er een taboe op geldzorgen is, is het echter lastig voor ziekenhuizen om precies in kaart te brengen hoeveel werknemers hier last van hebben. 

Toch is op tijd ingrijpen van groot belang; veel werknemers kloppen pas aan voor hulp als ze in de financiële problemen terecht zijn gekomen. Eerdere hulp had dit kunnen voorkomen, inclusief het verzuim dat geldproblemen vaak met zich meebrengt.

Psychische en lichamelijke problemen door geldzorgen

Hoewel zorgpersoneel het lastig vindt om te praten over hun geldzorgen met hun werkgever, laat onderzoek zien dat deze geldzorgen er wel degelijk zijn. Uit een enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV) in de zomer van 2022 blijkt dat maar liefst 4 op 10 werknemers in de zorg geldzorgen heeft

Dat heeft een grote impact op de levens van dit zorgpersoneel. 42 procent van de verzorgenden heeft vanwege de geldzorgen last van lichamelijke klachten als hoofdpijn en slapeloosheid. 35 procent heeft last van mentale klachten.

Samen met de hoge werkdruk verklaart dit waarom het ziekteverzuim in de zorgsector in 2022 hoger was dan ooit tevoren. Het verzuimpercentage kwam in 2022 uit op 8,36% – een stijging van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. 

De enquête van TVV laat zien dat de helft van de respondenten nét kan rondkomen van hun salaris. Zij kunnen echter geen financiële tegenvaller opvangen. 13% redt het zelfs niet om rond te komen elke maand en 14% ‘de ene keer wel en de andere keer niet’.

Salarisverhoging zorg niet toereikend

Dat het salaris niet toereikend is, liet de staking van medewerkers op 16 maart 2023 ook zien. Eén van de redenen van deze staking was dat ziekenhuismedewerkers de komende jaren achteruit zouden gaan in koopkracht. 

De recent aangekondigde salarisverhoging in de zorg van 15%, naar aanleiding van deze staking, is met de hoge inflatie waar momenteel sprake van is niet genoeg om het personeel bij te staan. Zeker omdat de loonsverhoging die nu is afgesproken in stappen wordt doorgevoerd. Wie wil voorkomen dat zijn medewerkers in de geldproblemen komen, kan het best nu ingrijpen met hulp die een structurele oplossing biedt.

Wat kun je doen voor zorgpersoneel met geldzorgen?

Van de ziekenhuizen die reageerden, gaf ruim 75% bij de NOS aan dat ze het afgelopen jaar meer aandacht hebben besteed aan de financiële gezondheid van het personeel. De aanpak van deze aandacht verschilt per ziekenhuis.

Waar het ene ziekenhuis de aanpak van geldzorgen heeft opgenomen in het vitaliteitsprogramma, vraagt een ander ziekenhuis alleen aandacht voor financiële gezondheid op de personeelspagina, over bijvoorbeeld het maandelijks laten uitbetalen van vakantiegeld of door tips te delen om te budgetteren. Weer een ander heeft bijvoorbeeld een weggeefkast ingericht, waar werknemers houdbare producten kunnen achterlaten voor collega’s die krap bij kas zitten.

Hoewel dit een onwijs mooi gebaar is en het zorgpersoneel op korte termijn zeker kan helpen, zal het op de lange termijn niet helpen om de geldzorgen het hoofd te bieden. Budgetcoach.nl werkt daarom samen met ziekenhuizen om een duurzame langetermijnoplossing aan te bieden. Budgetcoaching is meer dan alleen een doekje voor het bloeden, we gaan juist op zoek naar de oorzaak van de bloeding om deze tegen te gaan. 

Deze langetermijnoplossing bestaat onder andere uit het inschakelen van budgetcoaching. Hierbij krijgt je personeel concrete handvatten aangeboden waar ze hun hele leven profijt van hebben. En dat niet alleen: een budgetcoach zoekt voor medewerkers uit op welke hulp ze recht hebben en helpt ze bij de aanvraag. 

Zo is Budgetcoach.nl sinds kort bijvoorbeeld intermediair bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Jeugdfonds vindt dat ieder kind lid moet kunnen zijn van een sport- of cultuurclub. Door middel van de budgetcoach kun je ervoor zorgen dat de kinderen van jouw personeel op muziek- en zwemles kunnen. Zo zorgen we voor de mentale én fysieke gezondheid van de volgende generatie. 

De langetermijnoplossing bestaat echter ook uit trainingen voor zowel HR (om onder andere de signalen van geldzorgen te leren herkennen en hoe je het gesprek erover aan kunt gaan) als aan het personeel zelf. Medewerkers bieden we het anonieme webinar ‘Meer rust door financieel bewust’ aan. Dit is een mooie laagdrempelige manier om je medewerkers meer grip te geven op hun geldzaken. Tegelijkertijd biedt dit voor hen kansen om gemakkelijker aan de bel te trekken als ze er niet zelf uitkomen.

Lees onze blog ‘Hoe je budgetcoaching kunt inschakelen voor je medewerkers’ voor meer inspiratie over de (anonieme) hulp die je kunt bieden. 

Goed werkgeverschap van belang door tekort zorgpersoneel

Het aanbieden van budgetcoaching en andere hulp voor zorgpersoneel met geldzorgen is een teken van goed werkgeverschap. Dit is altijd al belangrijk, maar vanwege het enorme tekort aan zorgpersoneel al helemaal. Wie teruggeeft aan hardwerkend personeel, zorgt voor minder stress bij en meer loyaliteit bij zijn werknemers.


Meer informatie over het webinar of over de andere mogelijkheden bij een samenwerking met Budgetcoach.nl? Klik dan hier en neem vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om te sparren over jouw casus. Je kunt ons ook mailen op info@budgetcoach.nl of bellen met 085 273 58 41.

Medewerkers met geldzorgen helpen?

Download de complete checklist met daarin de stappen om jouw medewerker te begeleiden naar financiële rust

17162

CHECKLIST