Handige rekentool en inzicht in financiële tevredenheid

Wanneer je nadenkt over geldzaken dan is de belangrijkste vraag vaak: wat betekent dit voor mij?  Platform Wijzer in geldzaken heeft een handige rekentool ontwikkeld die laat zien wat de veranderingen in de wetten en regels, geldend vanaf 1 januari 2021, betekenen voor iemands portemonnee. Als je antwoord geeft op de vragen, krijg je een overzicht van maatregelen die voor jouw specifieke situatie van belang zijn. Denk aan gewijzigde regelingen zoals bijvoorbeeld het stijgen van het minimumloon en de AOW. 

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Je hebt ze in de afgelopen weken waarschijnlijk ook voorbij zien komen op tv, omdat ze hun initiatief de week van het geld onder de aandacht brachten. 

Onderweg naar financiële tevredenheid

Naast het organiseren van de week van het geld en het ontwikkelen van de rekentool verricht het platform ook onderzoek. Bijvoorbeeld om te bepalen welke individuele factoren financieel gedrag en financiële tevredenheid voorspellen. Opmerkelijk is daarbij dat meer financiële kennis samenhangt met minder financiële tevredenheid. De belangrijkste bevinding is dat financieel zelfvertrouwen de belangrijkste voorspeller is van financiële tevredenheid. Het complete artikel over dit onderzoek vind je hier. 

Het belang van preventie

We merken nog vaak dat medewerkers pas hulp zoeken als het al te laat is. In dit blog sturen we een handige rekentool mee, die inzicht geeft. Dit kan een eerste stap zijn voor de medewerker om hulp te zoeken. Bij regelgeving in Nederland komt veel kijken: denk alleen al aan allerlei moeilijke termen en woorden. En ingewikkelde taal gaat je niet verder helpen als je zelf juist op zoekt bent naar overzicht en financiële rust.

Complexe regelgeving begrijpelijk uitgelegd

Als werkgever of hr-adviseur kun je zelf ook veel doen om medewerkers preventief te helpen bij beginnende geldzorgen. Preventie is daarbij belangrijk, want voorkomen is immers beter dan genezen. Weten jouw medewerkers bijvoorbeeld precies hoe het in elkaar steekt met alle veranderde toeslagen? Bijvoorbeeld wanneer ze meer gaan werken en hun inkomen verandert?
 
Omdat de financiële regelgeving complex is en daarmee lang niet voor iedereen helder, voeren wij een financiële APK uit waardoor medewerkers vroegtijdig geholpen kunnen worden. Soms gaat een medewerker bijvoorbeeld minder werken, zodat er een betere balans tussen werk en privé is. Dit voorkomt uitval op de werkvloer, maar heeft tegelijkertijd direct impact op de inkomsten. Medewerkers vragen zich dan vaak af of ze hun rekeningen wel kunnen blijven betalen. Maar het zelf uitrekenen blijkt dan toch lastig. Dan komt de financiële APK-keuring perfect van pas. Samen met een gecertificeerde coach wordt de situatie dan tot in detail doorgerekend, zodat de medewerker vooraf een weloverwogen beslissing kan nemen.

Neem contact op

Zoals je merkt zijn er veel mooie initiatieven in de markt om mensen financieel fit te houden. Ook wij dragen graag ons steentje bij. Wil  je even sparren over die collega waar je je zorgen over maakt? Of overweeg je preventieve maatregelen te nemen om je medewerkers te helpen? Bel met 085 – 273 58 41 of mail naar info@budgetcoach.nl.