Heeft een budgetcoach wel zin voor onze mensen? 

We blijven het herhalen: ie-de-reen kan in de financiële problemen terechtkomen. In onze vorige nieuwsbrief vertelden we het verhaal van Filipa Paredes, zelf opgeleid als bedrijfsadministrateur. En tóch kwam ze bijna in de schuldsanering terecht. 

Er zijn nog altijd bedrijven die zich afvragen in hoeverre een budgetcoach wel daadwerkelijk resultaat oplevert. Al zijn ze inmiddels stevig in de minderheid omdat de noodzaak van budgetcoaching echt wel doorgedrongen is. Zeker nu in deze coronatijd die maar voortduurt. Wanneer we in een dergelijk gesprek delen dat de meeste trajecten succesvol zijn, denk aan een slagingspercentage van zo’n 90%, dan is het verhaal meestal snel duidelijk. Uiteraard kun je wel met elkaar praten over wat dan eigenlijk ‘succesvol’ is. Bij budgetcoach.nl hanteren we daar volgende normen voor: 

  • Wanneer een budgetcoach dusdanig tips heeft kunnen geven waardoor het gemiddelde maandbedrag positief (of minder positief) beïnvloed kan worden. 
  • Wanneer de cliënt weer overzicht krijgt over zijn financiën, onder meer omdat de budgetcoach inzicht heeft gecreëerd. Dat gebeurt vaak al in het intake-gesprek.
  • Wanneer de eerste stappen tot gedragsverandering in het omgaan met geld gezet zijn.

Zelfredzaamheid als uiteindelijk doel

Dit laatste argument verdient een toelichting. Een gedragsverandering bereik je immers niet zomaar: het is belangrijk dat deze verandering goed begeleid wordt, door een budgetcoach. Want bij gedragsverandering heb je meestal te maken met één of meerdere terugvallen. Een budgetcoach houdt de cliënt gemotiveerd en stimuleert deze om zijn nieuwe gedrag structureel vast te houden. Uiteindelijk is het doel dat de cliënt zelfredzaam wordt waardoor hij in staat is om zijn financiën blijvend goed te beheren.

Duidelijk aanspreekpunt

Waar we in het verleden organisaties nog weleens moesten overtuigen tot de noodzaak van een budgetcoach, is die noodzaak nu inmiddels wel duidelijk. Zeker bij de grotere organisaties zien we een toenemende behoefte aan gecertificeerde budgetcoaches. Waar zij vooral naar op zoek zijn is een organisatie die goed bij ze past. Al vooraan in het traject, bijvoorbeeld in de pilotfase, merken wij dat ze het heel fijn vinden dat er een duidelijk aanspreekpunt is. Ook het volop meedenken binnen die organisatie wordt hoog gewaardeerd. Een traject verdeeld over een periode van een aantal maanden, kan al hét verschil maken in zowel financieel als emotioneel opzicht. 


De conclusie: een budgetcoach heeft zeker zin

Dus heeft het zin om een budgetcoach in te schakelen? Dat heeft absoluut zin: het geeft mensen inzicht in hun uitgaven, het helpt ze betaalafspraken te maken met schuldeisers, het helpt om budgetten te beheren, er worden bespaarmogelijkheden uitgevoerd én in de meeste gevallen wordt er structureel een gedragsverandering in gang gezet.

Meer weten? Neem contact op met 085 273 58 41 of stuur een e-mail naar info@budgetcoach.nl. We kijken uit naar je bericht.