Help medewerkers met geldzorgen voordat het te laat is

Al maandenlang volgen de nieuwsberichten over hoge energieprijzen, dure boodschappen en bijbehorende geldzorgen zich achter elkaar op. Hoewel hier de komende tijden nog niet veel verbetering in lijkt te komen, raken de spaarpotten van Nederlanders inmiddels leeg. Als die dat al niet waren. Geldstress en financiële problemen liggen op de loer, en daarmee ook uitval en loonbeslag. Hoe grijp je als werkgever in voordat het te laat is?

Aantal mensen met financiële problemen en zorgen stijgt

Het aantal mensen dat voor schuldhulp aanklopt bij de gemeente stijgt. In 2020 meldden er in april, mei en juni zo’n 900 mensen per maand aan voor schuldhulpverlening, blijkt uit cijfers van branchevereniging NVKK. In juni 2022 lag het aantal aanmeldingen op 1.400 en in de afgelopen maanden is nog steeds een groei in het aantal aanmeldingen te zien. Omdat er tegelijkertijd sprake is van een personeelstekort, maken schuldhulpverleners zich in toenemende mate zorgen of er genoeg capaciteit is om iedereen te helpen.

De huidige economische situatie zorgt niet alleen voor financiële problemen. Uit een onderzoek van Newcom in opdracht van Omroep Brabant blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft van alle Brabanders last heeft van gezondheidsklachten als stress, slecht slapen en futloosheid door geldzorgen.

Uitval en loonbeslag voorkomen

Het zijn allemaal signalen dat budgetcoaching harder nodig is dan ooit. Door deze professionele hulp aan te bieden aan medewerkers voorkom je dat ze later uitvallen vanwege stress, of dat ze in de problematische schulden komen en er loonbeslag moet worden gelegd. 

Hoewel budgetcoaching een investering is, is het er dus wel één die op termijn terug wordt verdiend. Dat beaamt ook Tristan van der Waart, directeur bij Lavans. ‘Het welzijn van onze medewerkers is belangrijk en daar investeren we graag in. Dat is niet alleen goed werkgeverschap, maar betaalt zich ook uit op de lange termijn. Als medewerkers geen zorgen ervaren, betekent dit minder uitval, een betere sfeer en meer productiviteit.’ 

Met deze krappe arbeidsmarkt is het volgens hem bovendien goed om te realiseren dat financiële hulp een middel is om mensen aan je te binden. ‘Als wij mensen nu helpen, betaalt dat zich driedubbel uit in loyaliteit. Niet alleen dat: ik zou een heel slecht gevoel hebben als wij als familiebedrijf mensen niet zouden helpen. Goed werkgeverschap is er zijn voor je medewerkers in goede en slechte tijden.’

Budgetcoach.nl traject

We krijgen vaak de vraag hoe een traject met een budgetcoach eruit ziet. Dit verschilt: niet alleen per organisatie, maar ook per medewerker. Wanneer een aanvraag wordt gedaan, kijken we met een organisatie allereerst wat de behoeften van hun medewerkers zijn en wat het beschikbare budget is. 

Wellicht is het in jouw organisatie alleen nodig om een budgetcoach als financiële raadgever in te zetten door middel van een digitaal inloopspreekuur. Of past het alleen binnen jullie budget om de eerste afspraak kosteloos aan te bieden. Ook deze oplossingen kunnen al inzichten geven waar de medewerker voor de rest van z’n leven iets aan heeft. 

In deze onrustige tijden merken we echter dat er ook veel medewerkers behoefte hebben aan een langer traject. Ze hebben dan de mogelijkheid om zich anoniem aan te melden, omdat de drempel om hulp te vragen anders hoog is. In de eerste afspraak achterhalen we vervolgens de hulpvraag, die we met behulp van meerdere afspraken oplossen. Het resultaat? Werknemers worden niet alleen op korte termijn geholpen, maar zijn ook in de toekomst financieel weerbaarder

Lees hier meer over andere manieren waarop je als organisatie geldzorgen bij medewerkers kan aanpakken

Grijp in voordat het te laat is

Met het tekort aan schuldhulpverleners is het nog belangrijker dat medewerkers de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het mooie van budgetcoaching is dat je tijdig ingrijpt en hiermee zowel leed bij de werknemer als kosten voor de organisatie bespaart. 

Ook wij merken een stevige toename in aanvragen voor budgetcoaching, maar dankzij onze zusterorganisatie Learncare Academy leiden wij voldoende toekomstige budgetcoaches op die straks met de laatste kennis over regelgeving voor jouw medewerkers klaarstaan. 

Benieuwd wat budgetcoach.nl voor jouw organisatie kan betekenen?