Bij diverse klanten van ons zetten wij onze budgetcoaches in om op afgesproken dagen bij de organisatie inloopspreekuren te houden. In een vorige blog vertelde we al over een budgetcoach op de werkvloer en hoe je dit intern communiceert in de organisatie. Dit keer vertelt onze budgetcoach Wilma over haar ervaring met een medewerker die regelmatig bij de inloopspreekuren aan klopt.
Vanuit een bedrijf waar wij als budgetcoach op vaste tijden aanwezig zijn om alle financiële vragen van de medewerkers te kunnen beantwoorden, kwam er een medewerkster die mijn hulp vroeg om voor haar inzichtelijk te maken wat haar eigenlijke maandbudget is, maar ook te helpen in haar huidige situatie.
De vraagstelling was: “hoe kan ik rondkomen van € 75,– per week en hoe ziet mijn maandbudget eruit als ik uit het beheer kom?”
Na een uitgebreid gesprek kwam naar voren dat zij, gescheiden met kinderen, zich had gemeld bij Budgetbeheer bij de Gemeente waar ze woont. Ze had een behoorlijke schuld en er is beslag gelegd op haar loon.
Zij krijgt € 75,– per week om van rond te komen. Ze maakt gebruik van de voedselbank.
Overzicht creëren
Om antwoord op haar vraag te kunnen geven hebben we een maandbudgetoverzicht gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat mijn cliënt eigenlijk alleen haar pin gebruikte om haar boodschappen te doen. In haar geval heeft zij het zicht op de huishoudelijke uitgaven verloren, waardoor ze wekelijks niet uitkwam.
We hebben samen afgesproken contant af te rekenen en meer te verdiepen in de aanbiedingen in combinatie met de giftes van de voedselbank. Daardoor is het haar gelukt om zelf per week nog een klein bedrag over te houden die zij apart kan zetten om iets voor zichzelf te kunnen kopen wat ze zo graag wilt. Een doel hebben om naar toe te werken is in deze erg belangrijk en maakt het besparen ook veel leuker en interessanter.
Een coach op de achtergrond
Door dit overzicht komen er direct punten naar voren waar besparingen op doorgevoerd kunnen worden. Door zich aan dit budget te houden kan ze sparen voor onvoorziene uitgaven.
Om haar te blijven monitoren, houd ik contact met haar door eens per maand met haar af te spreken hoe het gaat en of er nog knelpunten zijn.
Rust op de werkvloer
Doordat de budgetcoach de vinger aan de pols blijft houden en de medewerker blijft motiveren om zich aan het budget te houden, merk je dat er (financiële) rust is ontstaan. De focus is weer volledig terug op het werk en de medewerker hoeft zich geen zorgen te maken over het budget, doordat zij het overzicht weer terug heeft. De medewerker heeft nu zelfs een potje voor onvoorziene uitgave, waardoor zij financieel veel steviger in haar schoenen staat. Een budgetcoach is daarmee een welkome oplossing