Hoe pik jij de stresssignalen van je collega’s op tijdens het thuiswerken? 

Aan het begin van de coronacrisis hadden we het idee dat thuiswerken een tijdelijke oplossing zou zijn. Inmiddels weten we beter: thuiswerken is blijvend en wordt in de nabije toekomst gecombineerd met een aantal dagen op kantoor werken. Voor hr-adviseurs kan het, juist door de afstand met collega’s, daarom lastiger zijn om signalen van de werkvloer op te pikken. Want hoe zie je of iemand stress ervaart als je met deze persoon alleen via een plat scherm in contact bent? Juist de subtiele signalen die iemand afgeeft zijn indicatoren voor stress. Zoals bijvoorbeeld sneller overprikkeld zijn, minder aandacht besteden aan persoonlijke verzorging, afzijdig blijven van het team en minder productief zijn. 

Aandacht door budgetcoaching

Bij verschillende van onze klanten, waaronder bekende supermarktketens, zie je dat er veel aandacht is voor hun medewerkers. Deze werkgevers voelen zich verantwoordelijk voor hun honderden personeelsleden, Tijdens (virtuele) contactmomenten is er desgewenst een budgetcoach beschikbaar die mee kan denken in eventuele financiële uitdagingen. Het is, wat ons betreft, een mooie manier om je medewerkers actief te helpen. Ook in deze tijd waarin werken op afstand, in combinatie met minder tijd en ruimte voor persoonlijk contact, de norm is geworden. 

Preventief te werk

Overzicht is het belangrijkste wanneer het gaat om het krijgen van financiële rust. Bied jouw medewerkers daarom preventief en laagdrempelig een handig online huishoudboekje aan.  Het is dé stap om snel overzicht te krijgen. Door het gebruik van een handige app slim te combineren met een budgetcoach, die als adviseur op de achtergrond aanwezig is, heeft de medewerker altijd een technische tool en een menselijke specialist tot zijn beschikking. Want overzicht is het toverwoord binnen financiële planning. En soms is dat ene duwtje in de goede richting nét genoeg. Door snel overzicht te creëren kunnen wij ons vanuit Budgetcoach.nl focussen op het coachende element om daarmee een medewerker weer sneller financieel fit krijgen.

Budgetcoaching of schuldhulpverlening?

Verder krijgen we regelmatig de vraag of we ook  schuldhulpverlening aanbieden. Ook blijkt dat niet altijd duidelijk is wat de verschillen zijn tussen schuldhulpverlening en budgetcoaching. Het grootste verschil zit hem in de ernst van de situatie. Een budgetcoach is bedoeld voor het stabiliseren van de financiële situatie van een cliënt. Daar hoort ook actief met de schulden aan de slag gaan bij. Wanneer mensen eenmaal bij de gemeente zijn belandt, dan is er sprake van een situatie waarin schuldhulpverlening passend is. De schulden zijn dusdanig problematisch dat alleen budgetcoaching niet meer voldoende is. 

Daarnaast valt op dat een budgetcoach in praktijk vaak wordt gezien als een professional die puur naar budgetproblemen kijkt. Maar het is veel meer dan dat. Deze coach zorgt ook voor een warme overdracht naar de schuldhulpverlener zodat het 3-jarige schuldsaneringstraject goed van start kan gaan. En tegelijkertijd pakken we het probleem bij de kern aan. Gedragingen die in het verleden gevormd zijn, vragen aandacht om terugval te voorkomen. Het coachende element is hierbij dan ook erg belangrijk.

Richt een telefonische hulplijn in

Wat we verder zien is dat werkgevers regelmatig gebruikmaken van de mogelijkheid om een telefonische financiële hulplijn in te richten. De hulplijn is een eigen telefoonnummer, speciaal voor jouw organisatie. Medewerkers kunnen er tijdens werkdagen, indien gewenst anoniem, heen bellen om vragen te stellen over financiële aangelegenheden. Doel is preventief te werken of te ondersteunen als er zich al problemen manifesteren. Het geeft jou, als werkgever, een mooi inzicht in de vragen en zorgen die er leven onder je personeelsleden. En dat is één van de prima manieren om de stresssignalen van jouw collega’s op te pikken. Ook tijdens het thuiswerken. 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit initiatief? Bijvoorbeeld om het in te zetten voor je medewerkers? Of omdat je graag nog meer tips wilt. Neem dan even contact met ons op. We denken graag met je mee. Je bereikt ons rechtstreeks via 085 273 58 41 of info@budgetcoach.nl