Hr-adviseur kan medewerkers helpen vakantiegeld slim te besteden

Het vakantiegeld komt er weer aan. Dat is voor mensen altijd een prettige opsteker. Natuurlijk omdat het betekent dat de vakantie nu écht dichtbij komt. Maar ook omdat er weer wat financiële armslag komt door deze extra uitkering. Als hr-adviseur kun je je medewerkers helpen door ze bewust te maken. Want vakantiegeld hoeft niet per se aan vakantie uitgegeven te worden. Veel mensen staan er niet eens bij stil dat ze het ook slimmer aan kunnen wenden…

Geef je medewerkers praktisch inzicht

Een mooi voorbeeld van hoe je voor medewerkers kunt zorgen komt van contactcenter Teleperformance Benelux. Nancy Stumpf, Manager Verzuim en Sociale Zekerheid bij dit bedrijf, vertelde in een eerder interview hoe belangrijk zij het vinden om ondersteuning als preventief middel in te zetten.

Stephanie Hesterman, directeur Budgetcoach.nl zegt: ‘Wij organiseren inderdaad allerlei activiteiten bij werkgevers om medewerkers bewust te maken van de mogelijkheden die vakantiegeld biedt. Zo kunnen medewerkers zichzelf bewuster de vraag stellen over hoe je met vakantiegeld omgaat. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je, bijvoorbeeld voor de maanden daarna, geld overhoudt. De hr-afdeling kan hierin, samen met ons, een belangrijke rol spelen. Die uitleg of bewustwording die aangereikt wordt door hr kan voor medewerkers heel belangrijk zijn. In sommige gevallen maakt dit hét verschil tussen meer schulden maken tijdens een (te) dure vakantie óf juist aan de slag gaan met het aflossen van lopende verplichtingen.’

Stel de juiste vragen

De kern is en blijft dat informeren van je medewerkers het belangrijkste is. Neem ze mee en leg ze uit wat de mogelijkheden zijn. De meimaand is daarvoor een goede gelegenheid. Maak mensen in eerste instantie bewust door het gesprek aan te gaan. Dit zijn concrete vragen die je kunt bespreken: Waar geef ik mijn geld aan uit? Zijn er lopende schulden die ik af kan lossen? Of kies je tóch voor het boeken van die vakantie waarbij je probeert te relaxen, maar eigenlijk vlucht voor de situatie? Is het misschien een idee om tóch even een budgetcoach mee te laten kijken? Door schoon schip te maken ga je lekker het najaar in. 

Tools prima, persoonlijk contact blijft onmisbaar

Er zijn daarnaast ook volop tools in de markt om meer inzicht in je geld te krijgen. Bijvoorbeeld de NIBUD BufferBerekenaar of het online huishoudboekje. Maar uiteindelijk zijn dit téchnische tools. Juist wanneer je praat over preventie en budgetcoaching, is persoonlijk contact belangrijk. Daarom ligt er een belangrijke rol weggelegd voor hr-adviseurs: zij zijn in staat om het gesprek op gang te brengen. En hét verschil te maken voor die ene collega die dagelijks gebukt gaat onder financiële zorgen die hij niet zomaar durft te delen. Laat het vakantiegeld een mooie opening zijn om het gesprek aan te gaan… Twijfel je over hoe je dit het beste aanpakt? Neem dan even contact met ons op. Of download ons gratis e-book dat helpt om financiële problemen bij medewerkers te signaleren, je leert hoe je er gericht op in kan spelen en ze daar waar mogelijk helpt te voorkomen.

Succes en bel ons gerust als er vragen zijn op 085 273 58 41.