Iederéén kan in financiële nood komen

Er wordt nogal eens gedacht dat het wel of niet in financiële nood komen te maken heeft met opleidingsniveau. De vraag is of dat klopt. Natuurlijk is het wel zo dat mensen die begrijpen hoe inkomsten en uitgaven werken vaak beter in staat zijn om hun financiële administratie op orde te houden. Maar het maakt niet altijd uit of je nu veel of weinig opleiding hebt genoten. En of deze nu vooral praktisch of juist theoretisch was. Waar het vooral om gaat is de relatie die je hebt met geld. Die basis van die relatie wordt gelegd in je jeugd. Was er in jouw kindertijd genoeg geld? Of moest elk dubbeltje worden omgedraaid? Had je een overvloed aan mooie kleding, ging je vaak naar restaurants en kon je elke sport kiezen die je wilde? Of was jij juist het kind dat dit allemaal niet had? Elke ervaring tekent je. En ook deze ervaringen geven je een beeld over geld en alles wat daarmee samenhangt. 

Over de lessen uit je jeugd en je kijk op geld

Wanneer  je ouders je nooit geleerd hebben om te sparen als appeltje voor de dorst, dan is er een kans dat jij dat ook niet doet. En wanneer de auto dan stuk gaat en in de maanden daarna de wasmachine, dan kunnen de duizenden euro’s die dit kost de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Het kan iedereen overkomen: ook die prima opgeleide man of vrouw die na ontslag, overlijden van een dierbare of een andere emotionele periode het overzicht kwijtraakt. We weten allemaal hoe gemakkelijk het is om online bestellingen te doen. Ze geven een kort moment van geluk. Maar de rekening die volgt is niet zomaar betaald. Hetzelfde geldt voor mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, in nood komen en hun heil zoeken in game- of alcoholverslaving. 

René Oosterveer, manager budgetcoach.nl over de relatie met geld

Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan het blog dat René Oosterveer, manager binnen budgetcoach.nl over de relatie met geld geschreven heeft. Het kan je nieuwe inzichten en handvatten bieden om je collega’s preventief te helpen. En dat begint met kijken naar hoe het écht met iemand gaat en door te beseffen dat iederéén voor financiële uitdagingen komt te staan. En de relatie met geld bepaalt in grote mate hoe mensen deze uitdagingen het hoofd gaan bieden. Of niet…

Algemene vragen vanuit je rol als hr-manager? Neem contact met ons op.