De gevolgen van financiële problemen voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers worden steeds bekender. Deze impact is echter nog veel groter dan vaak wordt gedacht. Op de lange termijn hebben de geldzorgen en financiële problemen van één medewerker, namelijk ook invloed op het gehele team. Waar moet je als werkgever of leidinggevende rekening mee houden?
Gevolgen van geldzorgen op medewerker
De afgelopen jaren is de impact van financiële zorgen en problemen steeds duidelijker geworden. Zo blijken medewerkers met geldzorgen gemiddeld 20% minder productief te zijn en geeft 25% van de werknemers die moeilijk kunnen rondkomen aan zich slecht te kunnen concentreren als gevolg van hun financiële situatie. Het hoofd van deze mensen is, logischerwijs, bij de rekeningen die zich opstapelen, of bij de vraag hoe ze de boodschappen deze maand weer kunnen betalen.
Langdurige stress heeft ook een impact op de fysieke gezondheid. Werknemers met geldzorgen zijn dan ook gemiddeld 7 dagen extra ziek per jaar. Door dit verhoogde ziekteverzuim en de verminderde productiviteit, kost een medewerker met schulden een werkgever gemiddeld €13.000 per jaar.
Een gevolg waar minder aandacht aan wordt besteed is de invloed op de teamdynamiek wanneer een medewerker financiële problemen heeft. Houd als werkgever of leidinggevende rekening met de volgende zaken:
Meer conflicten binnen het team
De verminderde concentratie van mensen met geldzorgen is een indicatie dat je medewerker in zo’n situatie zijn gedrag minder goed kan sturen dan normaal. Dit uit zich niet alleen in de productiviteit, maar ook in het reguleren van de emoties. Door de stress kan een medewerker prikkelbaarder worden en het moeilijker vinden om beleefd te zijn.
Dit kan zeker op de lange termijn frustrerend zijn voor het team, die dankzij het taboe op geldzorgen hoogstwaarschijnlijk niet op de hoogte is van de financiële uitdagingen van hun collega. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stress rondom een ziektegeval in de familie, wordt er over geldproblemen niet openlijk gesproken, waardoor onbegrip kan ontstaan voor het gedrag van de medewerker. Het is mogelijk dat dit de samenwerking verstoort en de sfeer in het team verslechtert.
Verhoogde werkdruk voor de rest van het team
Naast de verminderde productiviteit is het risico op fouten groot wanneer iemand zich niet kan concentreren. Dit leidt uiteindelijk tot verminderde teamprestaties en betekent dat er meer druk en werk op de schouders van de rest van het team terechtkomt.
Medewerkers met geldzorgen zijn bovendien minder geneigd om innovatieve ideeën te delen en hebben minder denkruimte over voor creativiteit, wat de groei en ontwikkeling van het team kan beïnvloeden.
Verlaagde teamspirit door sociale isolatie
Als een medewerker met geldzorgen het niet kan veroorloven om deel te nemen aan teamactiviteiten (zoals etentjes of andere sociale evenementen) die vaak buiten werktijd plaatsvinden, of niet kan meebetalen aan cadeautjes, kan deze medewerker zich sociaal buitengesloten voelen.
Alleen al de schaamte over dit onderwerp kan ervoor zorgen dat de medewerker meer op zichzelf is en zich terugtrekt. Dit kan op onbegrip leiden bij het team en een negatieve invloed hebben op de teamdynamiek.
Hoe kun je deze gevolgen tegengaan?
Deze gevolgen tonen aan dat geldzorgen bij medewerkers niet alleen een individueel probleem zijn, maar ook een aanzienlijke impact hebben op de werkprestaties en het functioneren van het hele team. Als werkgever wil je zowel de gevolgen voor de medewerker als op het gehele team zoveel mogelijk tegengaan.
Dat begint natuurlijk bij het aanbieden van professionele hulp door middel van budgetcoaching. Een budgetcoach helpt de medewerker grip op de financiën te krijgen en daarmee tegelijkertijd de gevolgen voor de rest van het team te verkleinen. Door tijdig ondersteuning te bieden, kan worden voorkomen dat geldzorgen de werksfeer en teamprestaties negatief beïnvloeden.
Leidinggevenden spelen daarom een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen. Daarom bieden we trainingen aan voor HR-professionals en leidinggevenden om geldzorgen zo snel mogelijk te herkennen en hier op de juiste manier het gesprek over aan te gaan. Daarnaast kan het organiseren van laagdrempelige en anonieme webinars medewerkers voorzien van praktische tips en mensen bereiken die anders uit zichzelf niet om hulp hadden gevraagd. Ook hier kan Budgetcoach.nl je organisatie bij ondersteunen.
Daarnaast is het doorbreken van het taboe rondom geldzorgen essentieel. Open gesprekken hierover, zowel in teamverband als individueel, kunnen helpen om de schaamte rondom dit onderwerp te verminderen en medewerkers aan te moedigen om hulp te zoeken.
De teamdynamiek beschermen kan ten slotte ook door betaalbare of gratis sociale activiteiten te organiseren, groepsuitgaven vrijwillig te maken en cadeaus door de organisatie te laten verzorgen. Een cultuur van begrip en samenwerking stimuleren zorgt er bovendien voor dat collega’s elkaar ondersteunen in plaats van (onbedoeld) veroordelen.
Budgetcoaching heeft impact op hele teams
Door de gevolgen zo veel mogelijk te beperken, kunnen werkgevers en leidinggevenden niet alleen de teamdynamiek verbeteren, maar ook bijdragen aan een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, gesteund en gemotiveerd voelen. Dit leidt tot betere prestaties, minder verloop en een positief teamklimaat.
Wil je weten wat Budgetcoach.nl voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken via info@budgetcoach.nl of bel naar 085 – 273 58 41.