Inzicht in geldzaken geeft rust op werkvloer – Telegraaf

Nu het jaar ten einde komt, borrelen ook de goede voornemens weer op. Voor ondernemers kan het lonen om zich in het nieuwe jaar naast hun eigen welzijn ook om dat van hun medewerkers te bekommeren. Gezond, gelukkig en tevreden personeel betekent vaak namelijk ook een bloeiend bedrijf. En dat willen we allemaal wel in 2023, toch? Deze concepten helpen jouw werknemers om zo gezond mogelijk te worden of blijven, zowel op fysiek, mentaal als financieel gebied.

BUDGETCOACH.NL

Bij de term ‘duurzame inzetbaarheid’ denken veel mensen aan fysiek en mentaal gezond personeel, maar een belangrijk aspect wordt daarbij nog wel eens vergeten, stelt Stephanie Hesterman van budgetcoach.nl. “Financieel gezonde medewerkers zijn ontzettend belangrijk voor een goed functionerend bedrijf. Werknemers met geldzorgen functioneren over het algemeen slecht en het leidt ook vaak tot mentale en fysieke klachten, soms met uitval tot gevolg.” 

Investeren in een gezonde financiële situatie van werknemers, is volgens de onderneemster dan ook zeker geen overbodige luxe. En dan heeft ze het niet over salarisverhoging.  “Door middel van budget coaching kun je jouw personeel inzicht en overzicht geven als het om geldzaken gaat en dat geeft niet alleen persoonlijk rust, maar uiteindelijk ook op de werkvloer.”

Het bedrijf van Hesterman en haar zus Leonie heeft sinds 2004 een landelijk bestand opgebouwd van budgetcoaches en ze leiden ook mensen hiertoe op. 

Werknemers van klanten van budgetcoach.nl kunnen als ze daar behoefte aan hebben een gesprek aanvragen met een gecertificeerde coach. “Soms gaan zij dan een begeleid traject in, maar in andere gevallen geeft één gesprek al voldoende inzicht en houvast.” Ook verzorgt het bedrijf anonieme webinars, en trainingstrajecten voor leidinggevenden of HR-medewerkers. In alle gevallen blijft de privacy van de medewerker gewaarborgd.

Waar ze voorheen nog vaak moesten uitleggen wat hun werkzaamheden precies inhouden en proactief op zoek moesten naar klanten, kunnen de ondernemers de laatste tijd de aanvragen van bedrijven amper bijbenen. “Inmiddels is bijna iedereen in ons land wel doordrongen van het belang van een financiële gezonde situatie en helaas lopen steeds meer mensen tegen het plafond aan.” 

Hoewel het helpen van mensen met een penibele financiële situatie ook tot het takenpakket van Hesterman en haar collega’s behoort, willen ze met hun diensten vooral inzetten op preventie. ”Voorheen klopten de meeste bedrijven pas bij ons aan als er loonbeslag was gelegd op het salaris van een werknemer, maar we hebben steeds meer klanten die budget coaching aan hun personeel aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat duurzaam inzetbare medewerkers vaak ook financieel gezonde werknemers zijn, dringt gelukkig tot steeds meer mensen door.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/641484634/fit-in-het-nieuwe-jaar-met-mentaal-fysiek-en-financieel-gezond-personeel