De MDIEU-subsidie: hoe kun je het zo effectief mogelijk inzetten?

Geldzorgen en financiële problemen hebben invloed op veel aspecten van iemands leven, inclusief zijn of haar gezondheid en productiviteit. Het aanpakken of zelfs voorkomen hiervan zorgt ervoor dat je medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Een budgetcoach inzetten of workshops organiseren rondom dit onderwerp sluit daarom goed aan bij de MDIEU-subsidie

Wat is de MDIEU-regeling?

MDIEU is een afkorting die staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. Het is een regeling vanuit de overheid om bedrijven te laten investeren in duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Met als doel dat zoveel mogelijk mensen gezond, gemotiveerd en productief hun pensioen kunnen bereiken.

De regeling is in twee onderdelen op te splitsen: duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (vooral interessant wanneer medewerkers fysiek zwaar werk uitvoeren). In totaal is er 964 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De laatste mogelijkheid om de MDIEU-subsidie aan te vragen was in september 2024. Zoals het er nu uitziet zal dit de laatste keer zijn geweest dat de MDIEU-regeling kon worden aangevraagd. 

De vijf thema’s van de MDIEU-subsidie

Binnen de MDIEU-regeling zijn vijf thema’s vastgesteld:

A. Het bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken;
B. Het bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap;
C. Het stimuleren van leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit van werkenden;
D. Het bevorderen van bewustwording en van de eigen regie van werkenden op hun loopbaan;
E. Het treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden (RVU’s). 

Tot wanneer geldt de MDIEU-regeling?

Heb je als bedrijf de MDIEU-subsidie aangevraagd en toegekend gekregen? De projecten waarvoor de subsidie is verstrekt, hebben een looptijd tot en met uiterlijk 31 december 2025. Het is van belang dat de ontvangen subsidie voor dat moment wordt ingezet. In dit artikel gaan we verder in op hoe je de subsidie kunt inzetten.

Waar kun je de MDIEU-subsidie voor gebruiken?

In de menukaart die is ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het inzetten van een budgetcoach genoemd bij thema A. Als voorbeeld wordt er een idee voor een financieel fit programma gedeeld, als hulpmiddel om geldzorgen bespreekbaar te maken. Het ministerie erkent hiermee dat financiële fitheid een belangrijk onderdeel is van vitaliteit en hoe groot de impact van geldzorgen en beginnende financiële problemen kunnen zijn op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. 

Lees ook: Dit gebeurt er als je niet (tijdig) ingrijpt bij medewerkers met geldzorgen

Ook een communicatie- of voorlichtingsactiviteit, en een kortdurende training of workshop voor groepen worden in de menukaart als voorbeelden van activiteiten genoemd waarvoor de subsidie kan worden gebruikt. Denk hierbij aan workshops voor bewustwording, trainingen rondom financiële weerbaarheid of een campagne over financiële fitheid. 

Kan ik wijzigingen doorvoeren wat betreft de MDIEU-regeling?

Voor het aanvragen van de MDIEU-subsidie heb je als organisatie een activiteitenplan gemaakt, waar je al dan niet ideeën rondom financiële fitheid hebt meegenomen. Het ministerie erkent dat zaken soms anders gaan dan verwacht, bijvoorbeeld omdat een andere activiteit beter aansluit bij je medewerkers, dat iets veel meer of minder uren kost dan verwacht, of dat je het budget graag aan iets anders zou willen besteden.

Voor grote wijzigingen is het nodig een wijzigingsverzoek in te voeren, zodat het inhoudelijk kan worden getoetst. Er wordt dan gekeken of de wijziging aansluit bij knelpunten uit de bedrijfsanalyse die je bij de aanvraag hebt ingeleverd. Hier vind je meer informatie over het wijzigen van je activiteiten rondom de MDIEU-regeling. 

Ben je er niet zeker van dat het een grote wijziging betreft? Neem altijd even contact op met de helpdesk van UVB (Uitvoering van Beleid) om het te bespreken.

Wij denken graag met je mee

Naast het inzetten van een budgetcoach in jouw organisatie, biedt Budgetcoach.nl nog meer mogelijkheden om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te verbeteren. Zo bieden we onder andere online webinars aan om medewerkers laagdrempelig kennis te laten maken met budgetcoaching. Tegelijkertijd krijgen ze hiermee al een aantal praktische handvatten om meer overzicht in hun financiën te creëren. 

Ook zijn we gespecialiseerd in het geven van trainingen aan leidinggevenden en HR-medewerkers om geldzorgen te signaleren en bespreekbaar te maken. Beide voorbeelden zijn goede tools om de geboden hulp extra aandacht te geven, wanneer medewerkers zich (bijvoorbeeld vanwege schaamte) niet zelf aanmelden. We denken graag mee over wat er mogelijk en nodig is in jouw organisatie. Neem hiervoor contact met ons op.