Vergeet medewerker met geldzorgen niet in dure feestmaand

De drukke decembermaand staat weer voor de deur. Hoewel veel mensen bij deze feestmaand vooral aan gezelligheid denken, is er een groep mensen bij wie ook een ander gevoel speelt: zorgen. Want wie de rest van het jaar al last heeft van geldzorgen, heeft in december met alle cadeaus, feestjes en etentjes extra veel stress

Er is niemand die zijn kind teleur wil stellen, omdat hij of zij geen cadeautje van Sinterklaas heeft gekregen. En als het kerstfeest op kantoor om een bepaalde dresscode vraagt, wil je je daar zonder financiële zorgen aan houden. Daarbij wordt het leven er in 2024 niet goedkoper op, mede doordat het prijsplafond op energie verdwijnt.

De komende tijd is het daarom extra belangrijk om geldzorgen te signaleren bij medewerkers.

Veranderingen in 2024

December is niet alleen een dure maand; oudjaarsavond luidt ook het nieuwe jaar in en dat zullen Nederlanders voelen in hun portemonnee. Ten eerste zal midden in de winter, vanaf 1 januari 2024, het prijsplafond verdwijnen. En hoewel de energiebelasting voor elektriciteit ietwat verlaagd wordt, stijgt de belasting op gas. 

Gemiddeld zal volgend jaar de energierekening 171 euro duurder worden in vergelijking met 2023, berekende energievergelijkingssite energievergelijk.nl. Bij Budgetcoach.nl merken we al maanden dat medewerkers zorgen hebben over de energierekening, dus de kans is groot dat de gedachte aan deze verandering bij veel Nederlanders in het achterhoofd aanwezig is tijdens de feestdagen.

Niet alleen de energierekening wordt overigens duurder, ook benzine, de zorgpremie, alcohol en frisdrank. Bekijk voor alle veranderingen in 2024 de blog die we schreven na Prinsjesdag 2023 over de belastingplannen van het kabinet.

Onzichtbare signalen geldzorgen in december

We schreven al eens eerder dat financiële stress vaak onzichtbaar is door het taboe op geldzorgen. Als leidinggevende of HR-professional is het daarom belangrijk om te letten op de onzichtbare signalen. December is hier, door de festiviteiten, een goed moment voor. Merk je bijvoorbeeld dat een collega niet meedoet aan activiteiten die geld kosten of bijvoorbeeld bezwaar heeft tegen het bedrag dat voor dobbelen wordt gekozen? Of dat een collega dit jaar extra gefocust is op de dertiende maand of een andere extra?

Dit betekent natuurlijk niet meteen dat een medewerker last van geldzorgen heeft, maar zeker als je daarnaast bijvoorbeeld concentratieproblemen, meer ziekteverzuim of andere signalen oppikt, is dit een goede reden om het gesprek eens aan te gaan. Download voor tips eens de checklistMedewerkers met geldzorgen helpen’. 

Medewerker ondersteunen in dure feestmaand

In tegenstelling tot wat je misschien eerder dacht, zijn november en december dus goede maanden om het gesprek te beginnen over geldzorgen en de budgetcoaching die je organisatie aanbiedt nog eens onder de aandacht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met een bericht op intranet, een flyer in de kantine of een mail gericht aan alle medewerkers. 

Tip: stuur bijvoorbeeld de blog mee die we vorig jaar schreven voor medewerkers met tips voor de dure feestmaand, niet alleen met bespaartips, maar bijvoorbeeld ook waar je kunt controleren op welke regelingen je recht hebt.

Door de boodschap te blijven herhalen dat budgetcoaching beschikbaar is en meer informatie te delen over wat een budgetcoach doet en wat je medewerkers kunnen verwachten, verlaag je de drempel en vergroot je de kans dat medewerkers aankloppen voor hulp.

Gratis webinar voor uitzendkrachten

Werk je in je organisatie met uitzendkrachten of ben je zelf een uitzendorganisatie? Door wisselende diensten en daardoor wisselend loon, ligt het percentage van medewerkers met geldzorgen onder uitzendkrachten nog hoger. Doorzaam, het fonds voor de uitzendbranche dat samenwerkt met Budgetcoach.nl, richt zich op het stimuleren van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Speciaal voor hen geeft Doorzaam een gratis webinar ‘Hulp bij geldzaken’ op 23 november. Fijn als je dit wilt delen met jouw uitzendkrachten. Meer informatie vind je via deze link.

Budgetcoaching als cadeau in kerstpakket

De laatste tip die we willen meegeven, is om budgetcoaching te verwerken als cadeau in het kerstpakket. Het is een mooie manier om de hulp nogmaals onder de aandacht te brengen als deze al beschikbaar is. Maar dit kan ook een goede kick-off zijn wanneer je dit als organisatie nog niet aanbiedt.

Budgetcoaching is één van de waardevolste cadeaus die je aan medewerkers kunt geven, omdat ze er niet alleen in 2024, maar hun hele leven lang profijt van hebben. 

Contact

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je medewerkers extra te ondersteunen? Of ben je geïnteresseerd in het aanbieden van budgetcoaching vanwege de veranderingen in 2024? Neem dan vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl via info@budgetcoach.nl of 085 – 273 58 41 om de mogelijkheden te bespreken en te sparren over jouw casus.