Medewerkers actief bijstaan pure noodzaak (incl. nieuwe cijfers Wijzer in geldzaken)

Binnen hr-land wordt de noodzaak om medewerkers actief bij te staan behoorlijk gevoeld. Niet zo gek ook, als je kijkt naar de crisis waar we ons al maandenlang in bevinden. Platform Wijzer in geldzaken, initiatief van het ministerie van Financiën, presenteerde onlangs interessante cijfers die er niet om liegen. 

Geldzorgen onder flexwerkers toegenomen

Zo blijken de geldzorgen bij flexwerkers toegenomen te zijn als gevolg van de coronacrisis. Maar liefst 43% van de flexwerkers in Nederland, dat is ruim vier op de tien, heeft moeite om rond te komen. Dat was vorig jaar zomer nog 36%. Voor huishoudens geldt dat de financiële gevolgen van de coronacrisis mee lijken te vallen. Ongeveer 20% van de mensen heeft te maken met een inkomensterugval sinds het begin van de crisis. Al laat een representatief onderzoek van het Nibud, dat gehouden werd onder 1.317 mensen, wel zien dat er grote verschillen zijn in de diverse werksituaties. 

Nederland heeft spijt van kleine spaarpot

Daarnaast, zo geeft platform Wijzer in geldzaken aan, blijkt ruim één op de drie Nederlanders (35%) spijt van de te kleine spaarpot, nu de coronacrisis zich manifesteert. Bij jongeren, tot en met 24 jaar, zegt zelfs meer dan de helft (zo’n 56%) dat ze liever meer gespaard hadden willen hebben. Daarnaast denkt zo’n 22% van de Nederlanders financieel slecht voorbereid te zijn als er sprake is van baanverlies of faillissement. Slechts een derde kijkt daar anders tegenaan en vind goed tot heel goed voorbereid te zijn als de werkloosheid en faillissementen volgend jaar op gaan lopen.

Noodzaak hulp vanuit hr ligt hoog

Het zijn slechts enkele conclusies uit een enquête die onder 1.018 inwoners van ons land gehouden werd in opdracht van het platform. Het complete artikel lees je overigens hier. Stephanie Hesterman, directeur van Budgetcoach.nl en zusterbedrijf Learncare Academy vult aan: ‘Vanuit onze rol, als bedrijf Budgetcoach.nl kunnen we niet anders dan beamen dat de noodzaak tot goede begeleiding van medewerkers hoog is. Zeker nu er op afstand wordt samengewerkt en je elkaar dus minder in de ogen kijkt. Van hr-managers horen we terug dat het lastiger is om in te schatten hoe het écht met iemand gaat. Subtiele signalen die duiden op verminderde financiële fitheid kunnen daardoor gemakkelijk gemist worden.’

Overleggen? Een casus voordragen? Neem eenvoudig en vrijblijvend contact met ons op.