Vanwege de aanhoudende inflatie hebben medewerkers dit jaar vaker mentale klachten vanwege geldzorgen, blijkt uit een onderzoek van Visma | Raet. 46% van de ondervraagde HR-professionals hoort vaker dat medewerkers hier last van hebben dan in eerdere jaren. Dat heeft ook invloed op de organisatie: een kwart (27%) merkt dat sinds de inflatie is toegenomen, ook het ziekteverzuim is toegenomen.
Gevolgen van geldzorgen
Het is al langer bekend dat geldzorgen een grotere impact hebben op zowel een medewerker als een werkgever dan initieel werd gedacht. Medewerkers ervaren niet alleen een toename van stress, maar ook een slechtere fysieke gezondheid. Als resultaat hiervan zijn ze minder productief en hebben ze minder concentratie.
De klachten kunnen ook resulteren in ziekteverzuim, zoals het onderzoek van Visma | Raet nogmaals aantoont. Uit het onderzoeksrapport van Nibud ‘Personeel met Schulden’ (2017) blijkt dat een medewerker met schulden zeven dagen extra ziekteverzuim per jaar opneemt als gevolg van de financiële problemen.
Dat geldzorgen tot mentale en fysieke klachten kunnen leiden en uiteindelijk ook tot ziekteverzuim, merken wij ook aan het feit dat we benaderd worden door veel arbodienst bedrijven die budgetcoaching willen aanbieden. Een goede match wat ons betreft!
Geldzorgen reden voor ontslag nemen
Een ander gevolg voor organisaties is dat medewerkers zich genoodzaakt voelen om een andere baan te zoeken waarbij het salaris hoger is. 45% van de HR-professionals geeft aan dat dit vaker dan andere jaren gebruikt wordt als reden om ontslag te nemen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid (62%) van de ondervraagde werkenden vindt dat het de verantwoordelijkheid van organisatie is om de inflatie volledig te compenseren. Niet elke werkgever is daar echter toe in staat. Wanneer we bovendien de lonen even hard laten stijgen, houden we de inflatie in stand, omdat de economie niet af wordt geremd.
Of je als werkgever er nu voor kiest om de inflatie volledig te compenseren of niet, het ondersteunen van je medewerkers bij geldzorgen is belangrijk. Door (gratis) budgetcoaching aan te bieden, maak je je medewerkers financieel weerbaarder en zullen mentale klachten afnemen. Deze ondersteuning getuigt niet alleen van goed werkgeverschap, maar is ook essentieel ten tijde van deze krappe arbeidsmarkt.
Geen idee waar te beginnen? Download onze checklist ‘Medewerkers met geldzorgen helpen’ of neem vrijblijvend contact op met ons om te sparren over welke hulp het beste aansluit bij jouw organisatie, budget en behoeften van medewerkers.
Uitzendkrachten met geldproblemen
Flexmarkt.nl doet verslag van het onderzoek, omdat niet alleen werkenden in loondienst, maar ook veel uitzendkrachten last hebben van geldzorgen. Deze uitzendkrachten kunnen doorverwezen worden naar Doorzaam, een organisatie die samenwerkt met Budgetcoach.nl. Doorzaam richt zich op het stimuleren van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten.
In het interview dat we afnamen met Kirsten Eppink, consultant Duurzame Inzetbaarheid bij Doorzaam, deelt ze tips om het onderwerp ‘financieel fit’ structureel en op een open manier op de agenda te zetten.
Combinatie van coaching, training en nazorg
Na Prinsjesdag en de focus op financiële weerbaarheid van Nederlanders merken we namelijk dat werkgevers behoefte hebben aan een duurzame oplossing waarbij er ook ingezet wordt op preventie. Dit vereist zowel budgetcoaching, nazorg als training, een ideale combinatie waarvan wij weten dat het werkt. Met onze zusterorganisatie Learncare Academy werken wij samen om budgetcoaching nog duurzamer te maken.
Simpelweg ondersteuning bieden met budgetcoaching, is helaas vaak niet genoeg. Als organisatie zal je een omgeving moeten creëren waar openheid bestaat over geldzorgen en er genoeg vertrouwen is onder medewerkers om hulp te vragen. Training van HR-professionals en leidinggevenden kan hierbij helpen.
Wil je weten wat wij hierin voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om de mogelijkheden te bespreken via info@budgetcoach.nl of bel naar 085 – 273 58 41.