Mijn eerste hypotheek… of toch niet?

Mieke is 25 en afgestudeerd als tandartsassistente. Ze heeft inmiddels een vast contract en wil graag gaan samenwonen met Tom. (Gefingeerde namen) . Beiden hebben een vaste baan en via internet hadden ze alvast een proefberekening gemaakt om te zien hoeveel hypotheek ze konden krijgen. Na maanden struinen op Funda hadden ze hun droomhuis gevonden én het paste nog binnen hun berekening ook. In gedachten waren ze het huis al aan het inrichten.
Vol goede moed maakten ze een afspraak met de hypotheekadviseur. Met twee vaste contracten is een hypotheek afsluiten slechts een formaliteit toch? Of toch niet?

Om de hoogte van de maximale hypotheek te berekenen wordt er niet alleen gekeken naar je inkomsten. Er wordt ook rekening gehouden met de kredieten die je nog hebt. Mieke en Tom dachten dat ze geen leningen hadden. De schuld bij DUO en de twee telefoonabonnementen hadden ze over het hoofd gezien.
Zowel Mieke als Tom hebben een telefoonabonnement waarbij ze iedere twee jaar een nieuwe telefoon uit mogen zoeken. De betaling van die telefoons zit verwerkt in de abonnementen. Zo zijn de kosten mooi verspreid over de twee jaar en hoeven ze er niet voor te sparen.
Sinds 1 mei 2017 krijg je een BKR registratie voor nieuwe toestellen die in maandelijkse termijnen bij een telefoonabonnement worden verstrekt én waarbij het lening deel voor het toestel hoger is dan € 250. Voor de berekening van de hypotheek wordt er niet gekeken naar de actuele hoogte van de lening, maar naar de oorspronkelijke hoogte.
Voorbeeld:
Mieke (25) en Tom (27) verdienen allebei € 25.000 en € 30.000 per jaar. Op basis van het inkomen zou het maximale leenbedrag ongeveer € 258.718 zijn.
De telefoon van Mieke kostte € 846,00 en die van Tom € 749,00. Ze hebben deze alweer bijna twee jaar, maar voor de hypotheekberekening wordt het oorspronkelijke leenbedrag meegeteld. In dit geval in totaal € 1595,00. De maximale leencapaciteit voor de hypotheek wordt hierdoor ineens verlaagd tot € 249.715. Een verlaging van maar liefst € 9003,00!
De studieschuld van Mieke is € 21.000. Ze zit nog in de aflossingsvrije fase, zodat ze extra geld over houdt om de hypotheek van te betalen. Zo denkt de bank er helaas niet over. Door deze studieschuld wordt de maximale leencapaciteit ineens nog maar € 205.262. Een verlaging van € 44.453!
Mieke en Tom zien zo hun droomhuis aan hun neus voorbij gaan. De telefoonabonnementen lopen binnenkort af en dan kiezen ze voor een Sim Only abonnement. Zo krijgen ze weer wat meer ruimte om te lenen. Voor de studieschuld ligt het verhaal anders; die is niet zomaar afbetaald.

Dit is slechts een voorbeeld. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit voorbeeld. Wij zijn namelijk niet bevoegd advies te geven op het gebied van hypotheken; de uitkomst is afhankelijk van de persoonlijke situatie van iemand.

Geschreven door:

- , Budgetcoach, Scheidingscoach Geplaatst op
777

Wilt u loonbeslag verminderen of uw medewerkers preventief helpen bij

financiële zorgen?

Gratis

Download het gratis E-book boordevol tips gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring.

Speciaal voor werkgevers en HR