Alert blijven en weten waar je financieel aan toe bent. Dat is een van tips die het Nibud ons geeft. In 2021 zal de werkloosheid groeien, komen er meer mensen in de bijstand en gaan meerdere bedrijven krimpen of zelfs helemaal sluiten. Dat 2021 een jaar wordt waarin het financieel zwaar is moge duidelijk zijn. Aan de andere kant zullen degenen die hun baan wél behouden financieel weinig verandering zien. Dat blijkt althans uit koopkrachtberekeningen die gemaakt zijn door het Nibud, dat voluit Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heet. De berekeningen zijn gemaakt op basis van de Miljoenennota die het kabinet onlangs presenteerde tijdens Prinsjesdag.
Voorspelling in de praktijk
Wat betekent dit nu voor jouw medewerkers? Wel, het feit dat het nog steeds medewerkers binnen je organisatie zijn is natuurlijk goed nieuws. Het betekent immers dat ze niet bij de groep werklozen horen zoals bovenstaand beschreven. Maar ook zij zullen ongemak ervaren van bijvoorbeeld prijsstijgingen, zoals deze verwacht worden voor 2021. Het kabinet neemt vooralsnog overigens geen maatregelen om deze prijsstijgingen te compenseren. Zo is inmiddels al bekend dat de premie van de zorgverzekering omhoog gaat. Daarentegen verruimt het kabinet wel de regelingen voor huishoudens met drie of meer kinderen. Dit door het kindgebonden budget te verhogen. Sowieso roept men iedereen op om te checken of toeslagen nog wel kloppen. Daar sluiten we ons uiteraard bij aan, omdat verkeerd ontvangen toeslagen regelmatig de oorzaak van financiële problemen bij medewerkers zijn. Bijvoorbeeld wanneer men meer gaat werken en niet in de gaten heeft dat een toeslag als gevolg daarvan ten onrechte wordt ontvangen. Je leest meer over zo’n soort situatie in het ervaringsverhaal van Giovanna.
Indringende serie bij NPO
Zij deed overigens mee aan een serie die bij NPO wordt uitgezonden: daar worden rijke gezinnen en gezinnen die financieel juist een uitdaging hebben, naast elkaar gezet. De kracht van het programma is dat de verschillende gezinnen en daarmee inkomensgroepen zichtbaar gemaakt worden, waardoor de kijker inzicht krijgt in de verschillende vraagstukken waarmee de gezinnen te maken krijgen. Ook jouw medewerkers zullen zich waarschijnlijk met het ene of het andere gezin kunnen identificeren. En dat kan weer een mooie ingang zijn voor een gesprekje over een mogelijk nijpende financiële situatie. De betrokken mensen geven een gedetailleerd kijkje in hun boekhouding en laten daarmee zien hoe zij de maand doorkomen met heel verschillende bedragen. Je vindt deze serie onder de titel ‘Waar doen ze het van?’ bij NPO Plus. We zijn er trots op dat we ook een bijdrage hebben kunnen leveren vanuit Budgetcoach.nl. Zo is Giovanna, de dame die we hierboven benoemen, bijgestaan door onze budgetcoach Nienke. Mede dankzij haar inzet is Giovanna weer helemaal schuldenvrij en heeft ze opnieuw een zonnige kijk op de toekomst.
Weet hoe het zit, sámen met ons
We raden je aan om er, hoe uitdagend ook, steeds voor te zorgen dat je goed op de hoogte bent van relevante wet- en regelgeving zodat je vragen van medewerkers kunt beantwoorden. Mocht je twijfelen of graag even willen overleggen met een professional neem dan vooral contact met ons op. We staan je graag te woord. De link naar het volledige artikel van het Nibud met daarin alle veranderingen op een rij vind je hier.