Sinds zijn herverkiezing heeft de Amerikaanse president Donald Trump niet stilgezeten. De wereld is in rep en roer door het wisselende beleid dat hij voert. Het invoeren dan wel verlagen van importheffingen zorgt voor onrust bij zowel organisaties als medewerkers. Logischerwijs spelen er door deze economische onzekerheid vragen als ‘raakt dit onze organisatie’ en ‘voel ik dit straks in mijn portemonnee’.
Economen verwachten dat de Verenigde Staten door zijn acties in een recessie belanden, maar wat voor invloed heeft het op de rest van de wereld, en dan specifiek Europa en Nederland?
De gevolgen voor Europa
Wat de gevolgen precies zullen zijn, is niet met zekerheid te zeggen. Dit komt mede doordat Trump iedere dag zijn houding ten opzichte van de importheffingen lijkt te veranderen. De laatste update is dat de Amerikaanse president deze voor veel landen en de EU weer heeft verlaagd tot 10 procent en dat vooral China de klos is. Het zou om een tijdelijke pauze gaan van 90 dagen, waarna de heffingen voor Europa weer verhoogd zouden kunnen worden naar de eerder aangekondigde 20 procent.
De importheffingen waarmee de Europese Unie belast wordt, zullen de Amerikanen in eerste instantie zelf in hun portemonnee voelen wanneer ze Europese producten kopen. Maar wanneer Europese bedrijven minder producten of diensten in de VS gaan verkopen, zal dit indirect wel invloed hebben op Europeanen. Bijvoorbeeld omdat bedrijven minder investeringen kunnen doen en eventueel mensen moeten ontslaan.
Economen gaan er echter niet vanuit dat de Europese Unie direct in een recessie belandt. Of wij het als Nederlanders in onze portemonnee gaan voelen is afhankelijk van de tegenmaatregelen waarmee de EU komt. Daarmee zouden Amerikaanse producten namelijk hier duurder worden. Van sinaasappelsap tot flosdraad en van sojabonen tot huishoudtoestellen: dit soort producten zouden tot 25 procent duurder kunnen worden.
Invloed op beleggende medewerkers
De economische onzekerheid heeft in ieder geval al een grote invloed gehad op de beurzen, en daarmee medewerkers die beleggen. Wie belegt voor de lange termijn, hoeft zich in theorie geen zorgen te maken, maar in de praktijk is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Ongeveer een kwart van de Nederlanders belegt zelf in aandelen, maar ook pensioenfondsen en verzekeraars beleggen voor een comfortabel pensioen van medewerkers. Bij aanhoudende rode beurscijfers, kan dit dan ook invloed hebben op de pensioenen van Nederlanders, al kunnen de meeste pensioenfondsen wel tegen een stootje. Hoewel de beurzen inmiddels terugveren, blijft de onzekerheid. Dat de aandelenkoersen zwaar in de min doken de afgelopen periode, zal toch bij veel medewerkers invloed hebben op hun gemoedsrust.
Als organisatie is het goed om waakzaam te zijn voor signalen van financiële stress de komende periode. Economische ontwikkelingen als importheffingen lijken in eerste instantie abstract, maar kunnen medewerkers uiteindelijk wel persoonlijk raken. Niet alleen op het gebied van pensioenen, maar ook door bijvoorbeeld hun eigen appeltje voor de dorst op hun beleggingsrekening, stijgende prijzen en onzekerheid over werkgelegenheid.
Vasthouden aan rust en structuur
Na het pauzeren van de eerder aangekondigde importheffingen, laat de beurs weer een opleving zien. De Amerikaanse index S&P 500 beleefde zelfs de sterkste stijging sinds 2008. Het laat zien dat het in tijden van economische onzekerheid juist belangrijk is om vast te houden aan rust, structuur en overzicht. Wie een solide financiële basis opbouwt, zowel op organisatieniveau als persoonlijk niveau, heeft voldoende veerkracht en kan hierop vertrouwen.
Wanneer er over de importheffingen en dieprode cijfers op de beurs gesproken wordt op de werkvloer, biedt dit wel een mooie ingang om het eens over geldzorgen te hebben. Als medewerkers grip hebben op hun geldzaken, hebben ze meer rust en vertrouwen ze erop dat ze zich door deze economische onzekerheid kunnen navigeren. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Een budgetcoach kan helpen de blik op de lange termijn, in plaats van de korte termijn te richten. Neem contact op om te bespreken wat wij voor jouw medewerkers kunnen betekenen.