Ontzettend druk met je zaak en toch niet rondkomen

Ze zit tegenover me: een ondernemer die keihard werkt maar eigenlijk daar niets van terug ziet in haar portemonnee.

Wakker geschud door een aanslag van de belastingdienst. Ja, ze wist dat ze achterliep met haar administratie, maar ze had toch gewoon haar BTW op tijd afgedragen?

In een notendop de problematiek van een gemiddelde ZZP’er: tijd, overzicht en kennis van administratie.

Voor de meesten is de administratie niet het meest inspirerende onderdeel van ondernemen. Er is immers al zoveel te doen: opdrachten uitvoeren, marketing, vakkennis bijhouden, juiste inkopen doen, facturen sturen en iets met bonnetjes voor de BTW.

Zeker als je iets niet snapt of nog moet uitzoeken, blijft het liggen en zijn de (financiële) gevolgen niet te overzien.

In zo’n geval is het als budgetcoach van groot belang om samen met de ondernemer overzicht te creëren. Dat is iets ingewikkelder dan bij iemand met een vast inkomen (salaris of uitkering) omdat het inkomen per maand sterk kan wisselen. Daarnaast moet een overzicht worden gemaakt van zowel de bedrijfskosten als van het levensonderhoud. En zeker dat eerste kan nogal wat tijd kosten.

Een begroting per maand, per half jaar én per jaar is een goede en eenvoudige manier om overzicht en dus inzicht te krijgen in geldzaken. Inkomsten en uitgaven op een rij, zowel zakelijk als privé. Zodat de ondernemer weet wat er gemiddeld uitgaat en wat er minimaal iedere maand binnen moet komen aan opbrengsten in het bedrijf. En dan gaat het er niet om wat de ondernemer aan bruto omzet draait, maar wat er na het betalen van alle bedrijfskosten en reserveringen voor o.a. BTW en belastingaangiften overblijft.

Juist die reserveringen zijn het eerste die vaak worden overgeslagen: “ik heb zo hard gewerkt, ik heb die (vul zelf maar in) echt wel verdiend”. Maar er zijn altijd maanden waarin minder wordt verdiend: vakantietijd en de (meestal) rustige wintermaanden.

En ja, soms blijft er dan bij een bruto omzet van € 62.000 onder aan de streep een schamele €10.000 over. En dat is precies iets wat een ondernemer beter van tevoren kan zien aankomen zodat er op tijd bijgestuurd kan worden dan iets wat je achteraf moet vaststellen. Want dan heb je als ondernemer niemand die je uit de modder trekt.

Na een budgetcoachingstraject kan de ondernemer beter en geruster het werk doen in het vertrouwen dat alles op de bankrekening netjes verloopt: dat er vlot betaald kan worden, er overzicht is op wat er nog openstaat en er altijd geld gepind kan worden.