Wanneer iemand eenmaal in de schulden zit, kost het veel tijd en energie om weer naar een financieel gezonde situatie te gaan. Juist daarom is preventie zo ongelooflijk belangrijk. Maar hoe pak je dat aan?
In een vorig blog hebben we aandacht besteed aan hoe jij als hr-adviseur je medewerkers kunt helpen om het uitgekeerde vakantiegeld slim te besteden. We legden daarin uit hoe je, in plaats van op vakantie te gaan, juist kan zorgen voor het financiële armslag door deze extra uitkering anders in te zetten. Het gaat veelal over bewustwording van de collega zelf, het stellen van de juiste vragen door de betrokken hr-adviseur en het inzetten van de beschikbare technologische tools. Maar er is meer…
Geldzaken ingewikkeld?
Het is goed om je als hr- adviseur te realiseren dat mensen geldzaken soms knap ingewikkeld kunnen vinden. Dat vertelde bijvoorbeeld ook Filipa, die is opgeleid als bedrijfsadministrateur en toch bijna in de schuldsanering terechtkwam. Inmiddels doet ze sámen met haar partner de boekhouding.
En het gaat goed met dit jonge gezin. Natuurlijk hoef je als hr-adviseur niet de rol van budgetcoach over te nemen, daar heb je immers gespecialiseerde mensen voor, maar je kunt tijdens een gesprek wel het laaghangend fruit plukken. De start van de aanpak van problemen begint bij het maken van de juiste keuzes én door het nemen van eigen verantwoording. Door de medewerker zelf welteverstaan.
Een half jaar voorbij, een half jaar nieuwe kansen
En juist de maand juni is daar uitermate geschikt voor, want het jaar is nu precies voor de helft voorbij. Ga met je medewerker in gesprek en leg voor hoe hij of zij de tweede helft van het jaar in wil gaan. Naast het opzeggen van allerlei abonnementen, die alles bij elkaar nogal kostbaar en misschien niet nodig zijn, is er nog meer mogelijk. Aanvullend op het verlagen van uitgaven, zoals streamingsdiensten, loterijen, tijdschriften of al te veel goede doelen, is het misschien ook mogelijk om voor meer inkomsten te zorgen. En daar kun jij als werkgever wellicht een belangrijke rol in spelen. Het gaat erom dat je de juiste combinatie inzet om die desbetreffende medewerker snel weer vooruit te helpen. Lastig? Laat ons je helpen. We zijn er al 15 jaar lang dag in dag uit mee bezig, bijvoorbeeld door het aanbieden van specifieke diensten zoals budgetcoaching, jobcoaching en scheidingscoaching.
Lang verhaal kort
Preventie is de helft van de oplossing. Het voorkomt erger. En dat doe je samen, zowel in de relatie met je partner als in de zakelijke relatie met je werkgever. Voorkomen is beter dan genezen en wij neem je graag mee in de preventieve kant. Download bijvoorbeeld ons gratis e-book over financiële fitheid van medewerkers. Of neem contact op om een bepaalde casus vrijblijvend te bespreken.