Rondkomen en middeling inkomstenbelasting

Wat een fijn beroep heb ik toch. Ik kom op bezoek bij een stel met twee kleine kinderen. Mevrouw heeft hier haar handen vol aan en heeft vooralsnog geen baan. Meneer was zijn baan kwijt en heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden. Maandelijks komen ze vijfhonderd euro tekort. Dankzij een lokaal initiatief vergelijkbaar met de Voedsel- en Kledingbank weten ze toch rond te komen. In een jaar tijd is er wel een schuld ontstaan van tienduizend euro.

We gaan kijken of we de maandbegroting kloppend kunnen krijgen én ruimte kunnen overhouden om de schulden af te betalen én een financiële buffer op te bouwen. Hiermee ontstaat ruimte voor (on)voorziene kosten: de koelkast die kapotgaat etc.

We vragen huurtoeslag aan van tweehonderd vijftig euro per maand omdat er ondanks een eerdere terugbetaling nu weer recht op is. Omdat mevrouw niet werkt vragen we de heffingskorting aan, al gauw vijftig euro per maand. Daarnaast vragen we kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelasting aan, ook weer vijftig euro per maand. Met het verhoogde salaris en de verhoogde zorgtoeslag en kindgebonden budget is het inkomen nu vijfhonderd euro hoger geworden.

Hiermee is het maandelijkse gat gedicht maar hebben we nog geen geld voor aflossing en sparen.

We lopen alle uitgaven kritisch langs en weten hiermee honderd euro te besparen die ze vanaf nu automatisch overmaken naar de spaarrekening. Verder gaat de familie vanaf nu elke maandag honderd euro pinnen voor het huishoudgeld en hiermee betalen ze alles contant. De pinpas blijft thuis. Hiermee besparen ze driehonderd euro per maand voor de aflossingen.

Met inzet van de jaarlijkse gratificatie en een deel van het vakantiegeld kunnen ze na drie jaar geheel schuldenvrij zijn én een financiële buffer hebben opgebouwd.

Ook raad ik ze aan door de wisselende inkomsten middeling van de inkomstenbelasting aan te vragen. Met een herverdeling van drie belastingjaren over vijf mogelijke jaren kunnen ze nog wat extra belastinggeld terugvragen. Er geld wel een drempel voor teruggave. Dit gaan ze verder uitzoeken.

Geschreven door:

- , Budgetcoach, Jobcoach Geplaatst op
777

Wilt u loonbeslag verminderen of uw medewerkers preventief helpen bij

financiële zorgen?

Gratis

Download het gratis E-book boordevol tips gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring.

Speciaal voor werkgevers en HR