September: de maand van scheidingen

September: de maand van scheidingen

Helaas is september naast knus en sfeervol, ook de maand waarin er, net als in januari, nogal wat scheidingen worden doorgezet. Notarissen draaien overuren nadat tijdens intensief samenzijn in de zomervakantie of kerstperiode partners beseffen dat de liefde toch écht over is. Dit betekent dat er ook mensen op jouw werkvloer actief zijn die een scheiding overwegen of er al in verwikkeld zijn. 

Verdrietige gebeurtenis

Een ontbinding van een huwelijk, of het verbreken van een samenwoning, is meestal een verdrietige gebeurtenis, voor alle betrokkenen. Om conflicten te voorkomen is het prettig om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren: wie gaat waar wonen? Is er sprake van een kinder- of partneralimentatieverplichting? En wat wordt de nieuwe financiële situatie, ook op de langere termijn? In een eerder blog hebben we al een aantal tips gegeven over de zaken die belangrijk zijn voor het geval je te maken krijgt met collega’s die gaan scheiden. 

Ga het gesprek aan

Het is misschien lastig, maar toch adviseren we je om het gesprek aan te gaan. Zie je dat een medewerker minder goed in zijn vel zit dan normaal? En lijkt dit langer dan gemiddeld te duren? Ga het gesprek dan aan. Vaak zijn mensen enorm opgelucht als ze hun verhaal kwijt kunnen. En voor het bedrijf waar men werkzaam is levert het veel op: mensen die in een vroeg stadium bij mogelijke financiële problemen geholpen worden, hebben alles sneller weer op orde dan zij die er al maanden meer rondlopen. Natuurlijk komt lang niet iedereen die gaat scheiden in een schuldensituatie terecht. Maar alleen al de veranderingen in de financiële situatie kunnen behoorlijk wat onrust veroorzaken. Het inschakelen van een budgetcoach die overzicht houdt en structuur biedt is daarom sowieso een goed idee. Bovendien draagt dit actief bij aan het duurzaam inzetbaar houden van je medewerker. En daar is iedereen mee geholpen.

Probeer mediation

Hoe mensen het ook geregeld hebt met elkaar, het is in basis altijd beter om te gaan voor bemiddeling via een mediator dan voor twee advocaten die je cliënten recht tegenover elkaar zetten door beiden (financieel) het onderste uit de kan te eisen. Zeker als er (kleine) kinderen bij betrokken zijn is dit geen aanrader. Mocht je willen sparren over een casus, bijvoorbeeld vanuit jouw rol als hr-manager of leidinggevende, neem dan gerust contact met ons op. We fungeren graag kosteloos en vrijblijvend als sparringspartner. Of schakel direct één van onze gecertificeerde budgetcoaches in.