Spaarpotje te leeg

Baan kwijt, wasmachine kapot of geld nodig voor omscholing? Voor dit soort situaties hebben Nederlandse huishoudens minder spaargeld achter de hand dan veel andere Europese huishoudens. Terwijl we dat steeds vaker nodig hebben. Dat schrijft Rabobank in een vandaag gepubliceerde studie. Bekijk hier het artikel in de telegraaf.
Onvoorziene uitgave
Geld achter de hand voor een onvoorziene uitgaven is erg van belang. Een wasmachine die kapot gaat kan een groot gevolg hebben. Het geld is vaak niet beschikbaar met als volg dat veel mensen gebruik maken van de maximale krediet op hun betaalrekening. Als dat niet genoeg blijkt worden artikelen op krediet gekocht bij online winkels. Deze winkels rekenen echter een hoog rentepercentage. Met een sneeuwbal effect van schulden als gevolg. Het overzicht van de uitgaven en afgesproken afbetalingen is er dan vaak niet meer, waardoor meer schulden ontstaan.
Beter voorkomen dan genezen
Als budgetcoach adviseren wij dan ook altijd een bedrag te reserveren. Wij nemen dit ook mee bij de reserveringsuitgave. We kijken dan ook of we ergens kunnen besparen om toch die belangrijke reserveringsuitgave mee te kunnen nemen in het overzicht. Het motto blijft dan ook ”Beter voorkomen dan genezen”. Je wilt een cliënt behoeden voor schulden en kijkt daarbij naar alle mogelijkheden. Een reservering geeft ook rust bij de cliënt. Je hoeft je immers minder zorgen te maken als er onverwachte uitgaves komen.