Als organisatie zijnde is het essentieel om een veilige werkomgeving te creëren. Dit is niet alleen een menselijke basisbehoefte en een wettelijke verplichting, maar helpt ook om medewerkers gezond, betrokken, creatief en productief te houden. Een veilige werkomgeving zorgt er ook voor dat medewerkers met geldzorgen op tijd aan de bel trekken en hulp zoeken bij een budgetcoach. Maar hoe creëer je zo’n veilige werkomgeving?
Wat is een veilige werkomgeving?
Hoe veilig een werkomgeving is, is lastig te meten. Het is meer een gevoel dat medewerkers hebben, waardoor ze hun mening en identiteit durven uiten. In een veilige werkomgeving kunnen medewerkers volledig zichzelf zijn. Bovendien hebben ze het gevoel ook onprettige of onveilige situaties te kunnen bespreken, zonder dat dit invloed heeft op hun baan.
Zodra medewerkers het idee hebben dat het bespreken van een gevoelig onderwerp, zoals geldzorgen, consequenties kan hebben, is er sprake van een onveilige werkomgeving. Veel medewerkers zullen er dan voor kiezen om het probleem voor zichzelf te houden, met alle gevolgen van dien. Het kan stress, spanning en verzuim bij een medewerker opleveren en eventueel uiteindelijk tot een conflict leiden met een collega of leidinggevende. Een medewerker kan er ook voor kiezen om de organisatie te verlaten.
Als organisatie wil je daarom dat medewerkers zich zowel fysiek, psychologisch als sociaal veilig voelen. Daar speel je als werkgever, leidinggevende of HR-medewerker een grote rol in.
Een veilige werkomgeving creëren, hoe doe je dat?
Een veilige werkomgeving creëren was één van de meest gegeven tips van werkgevers, leidinggevenden en HR-medewerkers toen in een recente enquête van Budgetcoach.nl werd gevraagd naar tips voor andere organisaties. Pas dan voelen mensen zich immers veilig genoeg om hun geldzorgen te bespreken en hulp te vragen én te aanvaarden. Maar hoe oefen je hier nu invloed op uit?
1. Behandel medewerkers als mensen
Het lijkt een open deur, maar nog te vaak worden medewerkers behandeld als medewerkers met een functie en niet als mensen. Het is belangrijk om af en toe even weg te stappen uit onze werkrol, en van mens tot mens te vragen hoe het gaat. Natuurlijk mag de werkdruk en het werkplezier ook besproken worden in zo’n gesprek, maar bespreek ook vooral hoe het thuis gaat.
2. Geef het goede voorbeeld
Een veilige werkomgeving begint bij jezelf. Hoe open en benaderbaar stel jij jezelf op? Deel jij je kwetsbaarheden? Dit zijn namelijk duidelijke signalen dat er ruimte is voor medewerkers om hun eigen kwetsbaarheden te delen.
Om het vertrouwen te winnen, is het belangrijk om eerlijk en authentiek te zijn. Wees daarom transparant en eerlijk over de keuzes die gemaakt worden, doe wat je zegt en wat je belooft, en laat zelf het goede voorbeeld zien. Laat zien dat de kernwaarden van de organisatie echt nageleefd worden en medewerkers zullen zich ernaar gaan gedragen.
3. Betrek medewerkers
Als je wil dat medewerkers zich veilig voelen om hun mening en ideeën te uiten, is het essentieel om hier ook naar te vragen. Geef je medewerkers daarom inzage in de plannen van de organisatie, zodat ze hier feedback op kunnen geven en hun vragen kunnen stellen. Zorg dat iedereen hierbij een stem krijgt; sommige medewerkers zullen eerder vanuit hun zelf feedback geven dan anderen.
Wanneer medewerkers het gevoel hebben betrokken te zijn bij de organisatie en zichzelf mogen uiten, creëert dit vertrouwen. Dit is waardevol op meerdere vlakken: niet alleen helpt dit je organisatiedoelen te bereiken, het zorgt er ook voor dat medewerkers eerder om hulp durven te vragen.
4. Laat je waardering blijken
Onderschat niet hoeveel het uiten van waardering aan je medewerkers kan helpen om een veilig gevoel te creëren. Laat je waardering niet alleen blijken als medewerkers hun werk goed uitvoeren, maar ook als ze hun ideeën uiten, ook als deze ideeën misschien niet worden gebruikt. Dit kan hen namelijk het zelfvertrouwen geven om dit te blijven doen.
Ook hierbij geldt weer: als iemand volledig zichzelf durft te zijn en een veilig gevoel bij de leidinggevende, werkgever of HR-medewerker ervaart, zal hij of zij eerder hulp durven zoeken.
5. Begin al bij de onboarding
Het creëren van een veilige werkomgeving voor medewerkers begint al bij de onboarding. Neem bijvoorbeeld in het personeelshandboek op welke hulp er geboden wordt, zoals budgetcoaching, en hoe mensen zich hiervoor kunnen aanmelden. Deel dit ten slotte ook face-to-face. Laat er meteen vanaf binnenkomst geen twijfel over bestaan dat hulp zoeken oké is en zelfs wordt aangemoedigd.
Contact
Wil je sparren over jouw casus? Neem vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om de mogelijkheden te bespreken en/of download onze checklist ‘Medewerkers met geldzorgen helpen’ om je alvast op weg te helpen.