Het is niet gek dat er soms verwarring bestaat over het verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener. Beiden zijn er immers om mensen met geldzorgen en -problemen te begeleiden en te motiveren om de controle over hun financiën te krijgen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen; verschillen die de drempel om bij een budgetcoach aan te kloppen kunnen verlagen.
Schuldhulpverlener
Hulp vragen is voor veel mensen lastig, waardoor er bij geldzorgen en -problemen vaak te laat aan de bel wordt getrokken. Wanneer het water aan de lippen staat en er problematische schulden zijn (waar niet zomaar uit te komen is), kom je in de schuldhulpverlening terecht.
Een traject in de schuldhulpverlening duurt zo’n 18 maanden, maar is afhankelijk van de hoogte van de schuld en wel of geen tussenkomst van een rechter. Gedurende het traject neemt een schuldhulpverlener veel zaken uit handen van een cliënt.
Een schuldhulpverlener kan een zogenaamd stabilisatietraject uitvoeren. Het doel van dit traject is om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen, rust te creëren en je voor te bereiden op een schuldhulpregeling. Hierbij stelt de schuldhulpverlener bijvoorbeeld een week- of maandbedrag op voor de huishoudelijke uitgaven. Het is in zekere mate vrijwillig of je je hieraan houdt, maar een schuldhulpverlener kan dit wel als dwingende voorwaarde opleggen. Schuldhulpverlening gaat hierbij verder dan advies. Een hulpverlener kan bijvoorbeeld ook met schuldeisers bemiddelen over te betalen schuld.
Budgetcoach
Aangezien het een relatief nieuw beroep is, worden de termen budgetcoach en schuldhulpverlener soms onterecht door elkaar gehaald. Waar een schuldhulpverlener de financiën beheert, doen budgetcoaches dit niet. Een budgetcoach ondersteunt wel bij het maken van de juiste keuzes, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de persoon die de budgetcoach helpt.
Hoewel een budgetcoach ook zeker ondersteunt bij het inhalen van betalingsachterstanden, is een groot verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener dat een budgetcoach voornamelijk preventieve hulp biedt. Een traject moet voorkomen dat je in een schuldsaneringstraject terechtkomt.
De duur van een traject bij een budgetcoach is afhankelijk van welke geldzorgen en -problemen er spelen, maar duurt over het algemeen tussen de 1 en 10 sessies.
Meer weten over de misvattingen en de werkzaamheden van een budgetcoach? Lees dan ook zeker eens het uitgebreide artikel ‘Wat doet een budgetcoach?’
Verschil budgetcoach en schuldhulpverlener
Door de verwarring tussen de beroepen budgetcoach en schuldhulpverlener, denken veel mensen dat je alleen bij een budgetcoach kan en wil aankloppen als het water je aan de lippen staat. Maar een budgetcoach is er voor iedereen die zich zorgen maakt over rondkomen aan het einde van de maand, iedereen die net wat meer geld wil overhouden en iedereen die de controle over zijn of haar financiën terug wil.
Ook wanneer je iets meemaakt dat invloed heeft op je financiële situatie, zoals een echtscheiding of het overlijden van een partner, kan een budgetcoach helpen grip te krijgen op de nieuwe situatie.
Een budgetcoach helpt je inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, geeft je tips en tricks over het verhogen van je inkomen en het verlagen van je uitgaven en adviseert je over financiële keuzes. In tegenstelling tot bij schuldhulpverlening, houd je bij budgetcoaching helemaal zelf de touwtjes in handen. Een budgetcoach legt simpelweg uit wat je het beste met die touwtjes kunt doen.
Wanneer kies je voor budgetcoaching?
In tegenstelling tot vaak wordt gedacht, hoef je dus geen (grote) geldproblemen te hebben om gebruik te maken van budgetcoaching. Een budgetcoach kan uitkomst bieden bij iedereen die voor een financiële uitdaging staat, of dat nu bijvoorbeeld komt door ziekte van een partner of de gestegen prijzen in de winkels.
Wanneer je dit artikel leest omdat dit door jouw organisatie is doorgestuurd, dan wordt budgetcoaching gratis door jouw werkgever aangeboden. Zowel jouw leidinggevende als de budgetcoach waarmee je spreekt, zal alle informatie die je geeft discreet en vertrouwelijk behandelen. Sommige werkgevers kiezen er zelfs voor om anoniem hulp aan te bieden. Als medewerker kun je dan rechtstreeks bij Budgetcoach.nl een afspraak maken.
Om hulp vragen is en blijft lastig, maar het is belangrijk niet te lang te wachten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt om weer de controle over de financiën terug te krijgen.
Als werkgever budgetcoaching aanbieden?
Wil je als organisatie budgetcoaching aanbieden? Neem dan vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om de mogelijkheden te bespreken en/of download onze checklist ‘Medewerkers met geldzorgen helpen’ om je alvast op weg te helpen.