De voor- en nadelen van een budgetcoach in de eigen organisatie

Als je merkt dat je personeel toenemende last heeft van geldzorgen en financiële problemen, wil je daar logischerwijs verandering in brengen. Niet alleen omdat je het beste voor hebt met je medewerkers, maar ook omdat de verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en medewerkers met loonbeslag een organisatie veel geld kunnen kosten. We zien dat werkgevers overwegen een budgetcoach in de eigen organisatie aan te stellen, door deze in dienst te nemen of door een medewerker op te laten leiden tot budgetcoach.

 Hoewel de gedachte erachter bewonderenswaardig is, is dit niet de oplossing. In deze blog leggen we uit waarom.

Een collega als budgetcoach

Een budgetcoach in dienst nemen of een medewerker opleiden tot budgetcoach is geen gekke gedachte. Een coach die ook een medewerker van de organisatie is, kent immers de bedrijfscultuur en is goed op de hoogte van de ondersteuningsmogelijkheden die een werkgever te bieden heeft. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een collega als budgetcoach.

Rondom geldzorgen en financiële problemen hangt helaas nog veel schaamte. Zelfs als mensen last hebben van schulden en het water ze echt aan de lippen staat, duurt het vaak nog jaren voordat ze hulp zoeken. Het is ook algemeen bekend dat medewerkers niet op hun werk aan durven geven dat ze financiële problemen hebben, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen.

Daarom is het belangrijk de drempel naar hulp zo veel mogelijk te verlagen. Een budgetcoach in dienst van de organisatie zorgt hier niet voor. Zelfs als hier totaal geen sprake van is, kan een medewerker het gevoel hebben dat de informatie doorgespeeld wordt in de organisatie. Daarnaast kan een medewerker denken dat een interne budgetcoach de belangen van de organisatie voorop zet. 

Vergelijk het bijvoorbeeld met een bedrijfsarts: ook daarvan kan het wantrouwen bestaan onder medewerkers dat een bedrijfsarts je zo snel mogelijk weer aan het werk wil krijgen, ook als dat misschien niet het beste voor jou is. Voor een medewerker is het belangrijk om 100% zeker te weten dat zijn of haar belangen voorop worden gesteld, zeker in zo’n kwetsbare situatie.

Niet voldoende werk voor budgetcoach in eigen organisatie

Als organisatie is het lastig inschatten hoeveel werk er voor een interne budgetcoach is. Zeker als je de vorige factor meeneemt, kan er minder animo zijn voor een interne budgetcoach dan je misschien van tevoren had ingeschat. Dat kan kostbaar zijn voor een organisatie. Op deze manier betaal je het loon voor een budgetcoach én verminder je de kosten van medewerkers met financiële problemen niet. 

Als werkgever heb je ook de optie om een budgetcoach aan te stellen die daarnaast ook verantwoordelijk is voor andere taken. Het is daarbij echter essentieel dat de prioriteiten helder gesteld worden. Is de medewerker in de eerste plaats een budgetcoach, of ligt de prioriteit bij de andere rol? Houd daarbij rekening met het feit dat mensen die aankloppen voor hulp snel geholpen moeten kunnen worden. 

Voordelen externe budgetcoach

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een externe budgetcoach, zoals Budgetcoach.nl?

Discreet en vertrouwelijk

Wanneer je ervoor kiest om budgetcoaching uit te besteden, kunnen medewerkers ten eerste aankloppen bij een onafhankelijke budgetcoach, waarvan ze zeker weten dat deze de belangen van een organisatie niet voorop zet en waarbij de informatie discreet wordt behandeld. 

Alleen kosten voor hulp

Ten tweede betaal je bij Budgetcoach.nl als organisatie alleen kosten als medewerkers daadwerkelijk geholpen worden. Er is hierbij geen sprake van een minimum afname: je betaalt dus daadwerkelijk alleen voor de gemaakte uren.

Landelijk

Een budgetcoach in de eigen organisatie werkt daarnaast voornamelijk regionaal. Wanneer er sprake is van een landelijke organisatie en een coach die wel landelijk werkt, is dit vanwege de reistijd en reiskosten niet efficiënt. Budgetcoach.nl heeft landelijke dekking, waardoor we iedereen in Nederland snel kunnen helpen.


Flexibiliteit

Onze coaches bieden daarnaast de flexibiliteit die de baan vereist door ook in avonden en weekenden op huisbezoek te gaan. Het is een flexibiliteit die een interne budgetcoach niet altijd wil en kan bieden. 

Continuïteit

Bij het inschakelen van Budgetcoach.nl weet je zeker dat de continuïteit van de hulp altijd gewaarborgd kan worden. Bij een budgetcoach in de eigen organisatie ben je afhankelijk van een enkele persoon en moet je rekening houden met een eventueel vertrek of een andere baan in de organisatie.

Gecertificeerde budgetcoach

Als organisatie vinden we het belangrijk dat kennis en kunde bijgehouden worden en sparren we regelmatig met elkaar en onze zusterorganisatie Learncare Academy. Daaruit ontstaat input voor een training die we op maat ontwikkelen voor onze budgetcoaches en gegeven worden door docenten uit de praktijk.

Daarnaast denkt Budgetcoach.nl graag met je mee om de hulp zo veel mogelijk af te stemmen op het budget van de organisatie en de behoeften van de medewerkers. Ook op het gebied van communicatie, de aangeboden hulp onder de aandacht brengen bij medewerkers, hebben we inmiddels veel ervaring opgedaan. 

Deze opgedane kennis en ervaring van Budgetcoach.nl, in combinatie met de gewaarborgde continuïteit, de landelijke dekking én de verlaagde drempel door het bieden van anonimiteit, zijn de voordelen van het inzetten van een externe onafhankelijke budgetcoach.

Interne veranderingen

Het uitbesteden van budgetcoaching betekent niet dat je als organisatie zelf intern niets meer hoeft te regelen. Wie de financiële gezondheid van medewerkers belangrijk vindt, investeert tijd in het creëren van meer vertrouwen bij medewerkers om hulp te zoeken. Ook is het waardevol om leidinggevenden en HR-professionals te trainen om geldzorgen vroegtijdig te signaleren en te leren hoe ze het gesprek kunnen aangaan. Budgetcoach.nl denkt hier graag in mee.

Contact?

Wil je jouw casus bespreken? Neem dan vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl via info@budgetcoach.nl of 085 – 273 58 41 om de mogelijkheden te bespreken.