Het begin van een nieuw jaar voelt als een frisse start. Veel mensen maken goede voornemens, reflecteren op het afgelopen jaar en stellen doelen voor de toekomst. Voor veel medewerkers staan financiële gezondheid en meer grip op geldzaken hoog op het lijstje. Tegelijkertijd brengt januari wel uitdagingen met zich mee, zoals de financiële nasleep van de dure feestdagen en wijzigingen in salarissen, belastingen en toeslagen.
Voor werkgevers biedt dit de gelegenheid om in te spelen op de behoeften van hun medewerkers door budgetcoaching aan te bieden. Het helpt niet alleen bij het verminderen van financiële stress, maar draagt ook bij aan een productievere en gezondere werkomgeving, wat weer kan helpen bij de gestelde doelen van de organisatie.
Januari: dé maand om budgetcoaching te introduceren
In dit artikel lees je waarom januari het ideale moment is om met budgetcoaching te starten, voor zowel medewerkers als organisaties.
Nieuw jaar, nieuwe financiële doelen
Geldzaken blijven helaas vaak nog een taboe-onderwerp, wat het voor werknemers lastig maakt om hulp te vragen. Januari biedt een kans om dit gesprek op een positieve manier te openen, omdat veel mensen deze periode vaak de tijd nemen om te reflecteren en besluiten financieel gezonder te worden. Zelfs als dit geen onderdeel is van de goede voornemens, is januari een maand waarin medewerkers nieuwe financiële doelen bedenken.
Door budgetcoaching onderdeel te maken van een breder gesprek over persoonlijke doelen en goede voornemens, kun je als werkgever het stigma rondom financiële problemen verminderen en mensen enthousiasmeren om in gesprek te gaan met een budgetcoach. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat je niet alleen naar een budgetcoach gaat met geldzorgen, maar dat een coach ook uitkomst biedt met andere geldzaken, zoals de financiële doelen.
Financiële druk na de feestdagen
De feestdagen zijn voor veel mensen een periode van extra uitgaven. Cadeaus, uitgebreide feestelijke maaltijden en uitgaven aan uitjes en eventueel zelfs vakanties stapelen zich op, waardoor januari vaak een maand is waarin geldzorgen de kop opsteken. Door budgetcoaching aan te bieden, kunnen werkgevers werknemers helpen grip te krijgen op hun financiën en een realistisch budget opstellen voor het nieuwe jaar.
Wijzigingen in salarissen én belastingen en toeslagen
Januari is in veel organisaties een maand waarin medewerkers voor het eerst hun salaris gestort krijgen na de jaarlijkse eindejaarsgesprekken en bijbehorende salarisverhogingen. Daarnaast veranderen met de start van het nieuwe jaar ook belastingtarieven en toeslagen. Met al deze wijzigingen is het fijn als medewerkers in gesprek kunnen gaan met een budgetcoach die meekijkt naar hun financiële situatie.
Een nieuw budget
Een nieuw jaar betekent ook vaak een nieuw budget voor organisaties. Nu het jaar net is begonnen is de kans groot dat er nog ruimte beschikbaar is in bestaande budgetten, en je bijvoorbeeld een gedeelte van het vitaliteits- of ontwikkelingsbudget kunt inzetten om budgetcoaching aan te bieden aan medewerkers. Eerder schreven we al uitgebreid over manieren om budget vrij te maken voor budgetcoaching in jouw organisatie.
Bijdragen aan doelen van de organisatie
Niet alleen medewerkers denken in januari na over wat ze in het nieuwe jaar willen bereiken en anders willen aanpakken, ook organisaties zelf stellen doelen op. Het aanbieden van budgetcoaching kan een speerpunt zijn binnen het HR-beleid, waarbij werkgevers laten zien dat ze prioriteit geven aan het welzijn van hun personeel. Dit kan medewerkers behouden én aantrekken.
Budgetcoaching helpt echter ook verzuim voorkomen en de productiviteit te verhogen, twee factoren die kunnen bijdragen aan de doelen van de organisatie. Dat komt doordat financiële stress directe gevolgen heeft voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers.
Budgetcoaching als unieke secundaire arbeidsvoorwaarde
Januari is in het algemeen een maand waarop veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Door budgetcoaching te introduceren, kun je deze unieke arbeidsvoorwaarde meteen meenemen in openstaande vacatures en sollicitatiegesprekken. Zelfs wanneer een sollicitant niet meteen gebruik wil maken van de geboden hulp, straalt de mogelijkheid hiertoe zorg en betrokkenheid uit.
Door bovenstaande redenen wordt duidelijk dat januari niet alleen een symbolische, maar ook strategisch sterke maand is om budgetcoaching te introduceren. Natuurlijk is het implementeren ervan altijd een uitstekende manier voor werkgevers om hun medewerkers te ondersteunen bij hun geldzaken, en tegelijkertijd de prestaties van de organisatie en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te verbeteren.
Een financieel gezond 2025
Door hier echter meteen aan het begin van het nieuwe jaar mee te starten, kunnen medewerkers en werkgevers samen werken aan financieel gezonder en succesvoller 2025. Benieuwd hoe wij hierbij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om te sparren over jouw casus. Mail ons op info@budgetcoach.nl of met bel met 085 273 58 41.