Wat ga jij dit najaar doen om je collega’s te helpen met financiële fitheid?

Wat ga jij dit najaar doen om je collega’s te helpen met financiële fitheid?

De vakanties lopen ten einde. Kinderen zijn bijna allemaal weer naar school en ouders weer aan het werk. Uit onderzoek blijkt dat, juist in de vakantie, de stress in gezinnen soms toeneemt. Het betekent dat de vakantie waar het hele jaar naar uitgekeken wordt, lang niet altijd zo leuk is als vooraf gepland.  

Heb jij in beeld hoe dat voor jouw medewerkers in elkaar steekt? In hoeverre ben je bijvoorbeeld op de hoogte van zaken die spelen in hun thuissituatie? Zijn er, in meer of mindere mate, misschien financiële problemen? En durft de betreffende medewerker daar het gesprek over aan te gaan? Of wacht hij tot er loonbeslag gelegd is en écht geen weg meer terug? Het is goed om je te beseffen dat je, juist vanuit je rol als hr-professional, in staat bent om medewerkers te helpen. Zo vertelden we in een eerder blog al over de noodzaak van preventie, omdat financiële rust begint met overzicht. En dit overzicht blijkt in de praktijk bij veel mensen minder aanwezig dan gedacht.   

Je hoeft het niet alleen te doen 

Uit de praktijk horen we terug dat ook hr-professionals het soms nog best lastig vinden om over geldzaken te praten met hun collega’s. De ene keer speelt eigen schaamte een rol, omdat iemand het vanuit eigen overtuiging of achtergrond best lastig vindt om dit soort privézaken met de medewerker te bespreken. In andere situaties wil de hr-collega het onderwerp wel aansnijden, maar weet hij of zij niet goed hoe dit te doen. Daarom bieden we vanuit Budgetcoach.nl verschillende mogelijkheden om het gevoelige onderwerp ‘financiën’ ter sprake te brengen.

De mogelijkheden helder op een rij 

Om je te helpen zetten we een aantal mogelijkheden op een rij. Bekijk de opties maar eens rustig, er zit vast een oplossing voor je bij die past binnen jouw comfortzone en het team waar je mee te maken hebt. Want als we één ding hebben geleerd in de afgelopen jaren, is dat een oplossing pas werkt als de hr-manager zich er goed bij voelt. Waar de één graag het persoonlijke gesprek met de betreffende collega aangaat is de volgende meer gericht op het aanbieden van een laagdrempelige workshop. Wat ons betreft is het allemaal goed, zolang er maar iets gebeurt om geldzorgen bespreekbaar te maken.  

Budgetcoach.nl: preventie, coaching en schuldhulp 

Preventie 

Preventie is er in alle soorten en maten. En het is heel zinvol, want het voorkomen van loonbeslag is voor álle partijen prettig. Binnen Budgetcoach.nl bieden we bijvoorbeeld een Belastingspreekuur, een telefonische financiële hulplijn, een training herkennen van financiële problemen bij medewerkers, een cursus ‘Budgetteren is te leren’ en een gratis webinar ‘Financiële problemen bij een medewerker’.  

Coaching  

Naast preventie bieden we ook coaching in de vorm van budgetcoachingjobcoaching of scheidingscoaching aan. Gerichte coaching kan mensen snel weer op het gewenste pad helpen. Soms is een klein zetje in de goede richting voldoende, op andere momenten is het traject intensiever. Eén ding is zeker: met goede coaching kan de toekomst er weer zonnig uitzien, ook voor jouw collega die het (financieel) moeilijk heeft.  


Schuldhulp  

Het vaststellen van de oorzaak van eventuele schulden kan bepalend zijn voor de aanpak en oplossingen. Al onze budgetcoaches zijn in het bezit van een KIWA schuldhulpverlening certificering, waardoor zij prima in staat zijn om schulden te stabiliseren en/of eventueel een warme overdracht naar schuldhulpverlening te realiseren.

Tot slot… 

In dit blog hebben we geprobeerd in vogelvlucht een aantal mogelijke oplossingen te laten zien voor (dreigende) financiële problemen binnen jouw team. Wil je er meer over weten of concreet aan de slag? Maak dan eenvoudig een afspraak. En wil je liever even kort overleg over een bepaalde casus die speelt? Bel ons dan gerust op 085 273 58 41, we helpen je graag vertrouwelijk en vrijblijvend. Soms kan even sparren nét dat nieuwe inzicht geven waar je al langer naar op zoek was.  

PS Ken jij ons whitepaper met de financieel fit route al? Het helpt medewerkers financieel fit te krijgen. Inclusief verhalen van werkgevers én werknemers. Je downloadt het hier.