Weet jij wat minder werken concreet betekent voor de portemonnee van jouw medewerkers?

Ik zou wel wat minder willen werken, maar wat betekent dat voor mijn portemonnee? Het is een vraag die jou als hij hr-adviseur ongetwijfeld vaker gesteld is. Ook wij horen in de praktijk terug dat mensen best wat minder uren willen maken, maar onzeker zijn over hun inkomensterugval. Of andersom: ik wil meer werken, wat betekent dit voor mijn netto maandinkomen? En hoe zit het dan eigenlijk met mijn toeslagen? Heb ik daar dan nog wel recht op? Het zijn terechte vragen, want er zijn ons diverse situaties bekend, waarbij toeslagen zijn uitbetaald aan mensen die daar geen recht meer op hadden. Bijvoorbeeld omdat ze meer zijn gaan werken, maar niemand er aan gedacht heeft om de toeslag te verminderen of zelfs helemaal stop te zetten. Wanneer je dan al krap zit elke maand, dan is een extra aanslag van een paar duizend euro soms zomaar de druppel die de toch al volle emmer volledig doet overlopen.

Bovenstaand voorbeeld is één van de belangrijke redenen waarom onze gecertificeerde budgetcoaches in hun begeleiding gedetailleerd stilstaan bij de gevolgen van meer of minder werken. We berekenen concreet wat de gevolgen zijn van de aangepaste uren voor jouw medewerker. Dat geeft rust en duidelijkheid, en dat komt de productiviteit ten goede. Ook het NIBUD heeft een mooie oplossing in de vorm van de WerkUrenBerekenenaar. Een mooi voorbeeld van zo’n praktische inzet van budgetcoach.nl speelde onlangs bij een grote retailer in ons land. Er was sprake van een medewerkster die door fysieke beperkingen niet meer goed functioneerde. Een mogelijke oplossing was om terug te gaan in contracturen, maar zij maakte zich zorgen om de financiële consequenties. De betrokken budgetcoach heeft de netto-gevolgen voor deze collega doorgerekend. Het resultaat? Deze dame is minder gaan werken en nu loopt het allemaal stukken prettiger, voor haar én haar werkgever. Het volledige verhaal lees je hier.

Moraal van het verhaal

Ga als hr-adviseur steeds opnieuw het gesprek aan, hoe moeilijk ook soms. Let op de signalen die er zijn we door de problemen kunt herkennen. Want wanneer er eenmaal loonbeslag is gelegd, is er echt al veel aan de hand. Maar ook dan bieden we je graag professionele hulp om er voor te zorgen dat de medewerker zo snel mogelijk weer up and running is. Maak vrijblijvend een afspraak, binnen een werkdag nemen we contact met je op.