Een fiets levert meer op dan je denkt

Mei: de maand van het vakantiegeld voor veel mensen. Soms is het juni of wordt het vakantiegeld per maand uitbetaald, maar… één keer per jaar is er “extra” geld.

Dat weten schuldeisers natuurlijk ook, dus is mei een drukke maand voor budgetcoaches. Extra geld dat ingezet wordt om een extra aflossing op een schuld te doen, misschien een paar kleinere schulden meteen af te lossen of een buffertje aan te leggen voor de (bekende) kapotte wasmachine. Eigenlijk alles behalve waar het van oorsprong voor is bedoeld: vakantie.

Een soort op=op en weg=weg.

Ik heb vorig jaar met een klant een hele financieel verantwoorde manier van het besteden van vakantiegeld bedacht.

Koop een fiets!

De klant in kwestie had een uitkering en wandelde wat af op een dag, maar  ze moest regelmatig toch met het openbaar vervoer. Zeker toen ze een vrijwilligersbaan aannam om werkervaring op te doen en meer onder de mensen te komen, bleek het een aardige kostenpost.

Bovendien deed zij vaker boodschappen bij het duurdere buurtsupertje omdat de grotere (en goedkopere) supermarkt te ver weg lag voor alle zware boodschappen. En met bezorgen ben je natuurlijk meteen je voordeel van de aanbiedingen weer kwijt.

De schulden waren goed onder controle: betalingsregelingen liepen en werden keurig nagekomen. Er lag nergens beslag op, dus ze kon min of meer zelf beslissen waar het vakantiegeld aan besteed ging worden: een buffertje of toch… een fiets? Als haar budgetcoach heb ik samen met haar het maandbudget opnieuw berekend met de besparingen, die een fiets zou opleveren. We hebben dit met de huidige situatie vergeleken. Het verschil was voorzichtig geschat, maar het was bijna een extra week leefgeld! Dat deed haar besluiten om voor de fiets te kiezen. En ja, als het flink regent, stormt of vriest kan ze gewoon nog gebruik maken van het openbaar vervoer.

Fietsen heb je in veel soorten en dus ook prijsklassen. Het is daarom wel belangrijk om van te voren te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken. Maar met een tweedehands stadsfiets kom je een heel eind.

Aan het begin van dit jaar bij het opstellen van het nieuwe maandbudget hebben we ook deze investering en de opbrengst hiervan meegenomen. Onze voorzichtige schatting bleek inderdaad aan de lage kant. De besparing door te fietsen was groter en….

Als bonus was haar conditie enorm toegenomen door (bijna) overal naar toe te fietsen.

Ons gezamenlijke grapje is dan ook dat ze volgend jaar wel op fietsvakantie kan.

Is het vakantiegeld toch met een omweg besteed waar het eigenlijk voor bedoeld is!

O ja, laatste tip: bezuinig niet op een goed slot.

Er zijn meer mensen die de voordelen van een fiets kunnen bedenken!!