Werknemers met schulden

Hulp bij werknemers met schulden

Voorkomen, signaleren & acteren bij financiële problemen van werknemers

Financiële problemen bij werknemers voorkomen, signaleren en oplossen.

Uit onderzoek blijkt dat de totale kosten € 13.000,- per werknemer zijn voor bedrijven met werknemers met financiële problemen en een gemiddelde loonbeslag 6 tot 24 maanden duurt. Door aanhoudende stress en ziekteverzuim bij de werknemer verminderd het werk-plezier en geschat wordt dat de productiviteit daalt tot minimaal 20%. Als werkgever kun je je medewerkers stimuleren om financieel fit te worden en te blijven. Wist je dat 78% van de medewerkers terecht wil kunnen bij hun werkgever met financiële zorgen?

Financiële problemen herkennen bij werknemers

Hoe herken je de signalen dat er problemen zijn? Allereerst zijn er bepaalde levensgebeurtenissen die financiële zorgen als gevolg kunnen hebben. Denk hierbij aan echtscheiding, overlijden van de partner, komst van een kind, of door ziekte. Als werkgever kun je dan extra alert zijn op de signalen van financiële zorgen.

Zodra de signalen tijdig herkend worden kan een budgetcoach, mogelijk nog preventief ingezet worden voor dat loonbeslag wordt gelegd en om te onderzoeken of er ook andere mogelijkheden zijn om de inkomsten en uitgaven te stabiliseren.

Signalen van zorgen kunnen zijn:

  • Verzoeken om een voorschot op het loon
  • Verzoeken om te mogen overwerken
  • Niet meedoen aan gezamenlijke ‘potjes’, zoals verjaardagen, spontane uitjes van en door collega’s
  • Geld lenen bij collega’s
  • Fraude of diefstal
  • Onrust als het salaris later dan gebruikelijk wordt betaald
  • Concentratie problemen
  • Ziekte
  • Er onverzorgd uitzien
  • (uiteindelijk) Loonbeslag
Preventie mogelijkheden

Ervaringsverhalen van onze coaches

Werknemer met financiële problemen?

Is er het vermoeden of weet je zeker dat één van de werknemers financiële zorgen heeft en wil je graag de werknemer ondersteunen om deze zorgen aan te pakken en zijn financiële zelfredzaamheid vergroten? Dan kunnen onze budgetcoaches een uitkomst zijn.

Overzicht en financiële rust

Een budgetmaandoverzicht geeft rust en overzicht. Tijdens het persoonlijke gesprek met de budgetcoach ontstaat verdere bewustwording van uitgaven en gedrag. Het coachende element van het gesprek helpt de medewerker verandering aan te brengen waar nodig. Daarnaast zijn veel mensen onbekend met rechten op toeslagen of andere financiële voordelen. Door het juist aanvragen van deze toeslagen ontstaat meer financiële ruimte en voorkom je terugvordering van onterechte toeslagen.

Regelen van de schulden

Het vaststellen van de oorzaak van eventuele schulden kan bepalend zijn voor de aanpak en oplossingen. Al onze budgetcoaches zijn in het bezit van een KIWA schuldhulpverlening certificering, waardoor zij prima in staat zijn om schulden te stabiliseren en/of eventueel een warme overdracht naar schuldhulpverlening te realiseren.

Budgetcoach schrijft notities tijdens een sessie

Zelfredzaamheid

Wij streven naar een duurzame financiële huishouding bij onze cliënten. Wij helpen daarom altijd bij het opstellen van een sluitende huishoudbegroting. Met een sluitende begroting worden financiële problemen voorkomen en de financiële zelfredzaamheid vergroot. Financiële zelfredzaamheid is de basis voor waardigheid en zelfrespect en voorkomt terugval.