Ervaringsverhaal van Giovanna, weer helemaal schuldenvrij

Ervaringsverhaal van Giovanna, weer helemaal schuldenvrij

‘Ik was hard aan het werk, lette goed op en deed geen gekke dingen met mijn geld. En toen moest ik plotseling veel belastinggeld terug betalen. Dat was het punt waarop het moeilijk werd’. Aan het woord is Giovanna Di Stefano, 32 uur per week werkzaam in een verpleeghuis en nog een dagdeel per week bij een particuliere cliënt. ‘Doordat ik wat meer was gaan verdienen, vielen mijn huur- en zorgtoeslagen weg. En daarnaast was mijn voorlopige teruggave te hoog geweest. Ik voelde me erg tussen wal en schip vallen en had stress, ook omdat ik juist iemand ben die heel zorgvuldig met geld omgaat. Het geld dat ik had gespaard om mijn familie in Italië te bezoeken kon ik niet meer voor de reis gebruiken en dat maakte me verdrietig.’

Goede werkgever
‘Op mijn werk hadden ze wel in de gaten dat het niet zo lekker liep. Tijdens een gesprek over mijn werkhouding en de stress in mijn persoonlijke leven die ik uitte op de werkvloer, werd me de mogelijkheid van een budgetcoach aangeboden en dat heeft me er weer bovenop geholpen. Ik ging nog zuiniger leven, bijvoorbeeld door minder de auto en vaker de fiets te pakken. Ook zegde ik mijn sportschoolabonnement op. Toen mijn dochter weer bij me kwam wonen had ik weer recht op huurtoeslag, maar op advies van mijn budgetcoach heb ik deze niet aangevraagd. En zo is het tot op de dag van vandaag: als ik nog recht heb op een toeslag dan vraag ik dat aan het einde van het jaar terug. Dan is het een meevaller en niet iets dat ik al ingecalculeerd heb’, aldus Giovanna. 

Regie in eigen hand
‘Inmiddels heb ik het weer helemaal op de rit. Meer dan dat zelfs. Ik ben een actieve consument die jaarlijks kritisch kijkt naar de contracten die ik afgesloten heb. Wanneer je belt kan er altijd wel iets goedkoper bij leveranciers van bijvoorbeeld gas, water of licht. En anders kun je altijd nog overstappen. Ik ben geen slapende consument meer. Dat raad ik anderen ook aan, om bewust naar je verzekeringen, internet en tv-contracten te kijken. Wat me daarnaast is opgevallen, is de mate waarin je omgeving je soms probeert klein te houden. Ik wil, los van het geld dat ik ermee verdien, heel graag werken, mezelf ontwikkelen en vooruit kijken. Maar er waren ook mensen die zeiden ‘hoezo ga je werken als je met een uitkering bijna net zoveel verdient?’ En dat was ook zo: wanneer je erg gespannen bent en werken lukt niet meer zo goed, dan is de overstap naar thuis zitten niet zo groot. Ik heb er gelukkig niet voor hoeven kiezen, want ik geloof dat je dit weinig brengen gaat. Het geeft je immers nooit de voldoening die werken je wel biedt.’

Hulp voor anderen
‘Ik ben heel prettig geholpen door Budgetcoach.nl. Het contact is laagdrempelig, men is warm en vriendelijk en ik werd met respect behandeld. Ook na het traject werd ik gebeld door de manager, omdat ze graag wilden weten wat mijn ervaringen waren. Dat voelde goed. Inmiddels vertel ik mijn verhaal overal, binnenkort zelfs op tv. Door een bevriende producer werd ik benaderd om mee te werken aan een programma op NPO waarin vier gezinnen, van heel arm tot heel rijk, gevolgd worden. Ik heb er ‘ja’ tegen gezegd, omdat ik anderen helpen wil. Het is vanaf september te zien op NPO 1 onder de naam ‘Waar doen ze het van?’. En dat is wat mij betreft een zin die alles zegt’, besluit Giovanna.