SBS 6 Hart van Nederland en Budgetcoach.nl over vakantiegeld

Op 20 mei 2024 kwam SBS 6 Hart van Nederland langs bij eigenaar Stephanie Hesterman van Budgetcoach.nl om een item te maken over vakantiegeld.

Onlangs mochten we op radio 10 ook praten over vakantiegeld en de belastingaangifte. Het zijn mooie items om over te praten. Waar kan je je vakantiegeld het beste aan besteden en waar niet? Dat is simpelweg verschillend per situatie en huishouden.

Voor de één is vakantiegeld heel gewoon zoals ook te zien is in de uitzending waarbij verschillende mensen werden geïnterviewd, maar voor de ander ligt toch de onrust op de loer. Het ene gat met het andere gat dichten, omdat er simpelweg te veel nog op afbetaling staat. Het overzicht is er niet meer, waardoor betalingen te laat worden voldaan en met alle gevolgen van dien. Vooral bij veel jongeren zien we terug dat de schulden zich opstapelen. Vakantiegeld wordt dan gebruikt voor een aankoop waar geen reserve voor is, een impulsaankopen. Het overzicht is er niet, omdat er teveel betalingen uit staan bij diverse Afterpay organisaties en dan komt DUO ook nog om de hoek kijken.

Sbs 6 hart van Nederland vakantiegeld

Overzicht en inzicht

Waar moet je dan wel je vakantiegeld aan besteden? Je geld ergens aan ‘moeten’ besteden maakt het al gelijk niet leuk en als budgetcoach gaan we dan ook zeker niet met de vinger wijzen hoe iets wel of niet moet. De toverwoorden overzicht en inzicht komen hier dan ook ter sprake, want het is per situatie verschillend waar je je vakantiegeld of iets extra’s aan kan besteden. Begin door simpelweg in het begin elke dag je uitgaven bij te houden door het op te schrijven in een schriftje of Excel of bij te houden in een huishoudboek app. Je ziet zo al snel waar je geld heen gaat. In de uitzending zie je al kort een voorbeeld van een simpel kasboek. Vervolgens zet je deze uitgaven om naar wat je maandelijks uitgeeft en kijk kritisch in welke maanden deze uitgaven terugkomen. Zo weet je beter wat de ‘dure’ maanden zijn en waar je dus op voorbereidt dient te zijn. Heb je voldoende buffer, ook als je wasmachine, auto of fiets stuk gaat? Bekijk hier de handige buffer berekenaar. Vanaf dit moment heb je een mooie stap gemaakt naar overzicht in je geldzaken en kan je bekijken, waar kun je eventueel op besparen?

Geldzaken op orde

Tijdens de uitzending legt Stephanie uit dat je geldzaken ook iets ‘leuks’ mag zijn. Je werkt hard voor je geld, je wilt er dan ook iets leuks voor terugkrijgen. Dat kan iets groots of kleins zijn, schrijf het op en werk ernaar toe. Je geldzaken op orde hebben, geeft je uiteindelijk een goed en rustig gevoel.

De volledige uitzending is hier terug te kijken op SBS 6 Hart van Nederland.

Wil je meer informatie over hoe ons team van budgetcoaches jou kan helpen? Wij werken met vele organisaties door het hele land, zowel gemeenten, werkgevers, banken en verzekeraars zijn bij ons aangesloten, waardoor budgetcoaching vaak gratis is voor jou.

Sbs 6 hart van Nederland vakantiegeld01

Neem gerust contact met ons op:

085 – 273 58 41

info@budgetcoach.nl