Budgetcoaching: het verhaal vanuit de medewerker

Budgetcoaching: het verhaal vanuit de medewerker

‘Ik ben in november 2018 bij Zuidwester gekomen, na een periode van twee jaar waarin ik een WW-uitkering had. Het was een moeilijke tijd, want ik kwam structureel geld tekort. Ik had maandelijks immers maar 70% van mijn laatstverdiende inkomen. Daardoor had ik een schuld opgebouwd: eerst was het maar zo’n € 200, maar als er eenmaal rente en boetes bijkomen dan is het algauw € 1.000 en meer, en dan kom je er bijna niet meer uit.’ Aan het woord is Lieke Molly, pedagogisch medewerker bij Zuidwester, een organisatie die mensen met een (licht) verstandelijke beperking helpt. Het gaat dan om mensen die met enige ondersteuning zelf hun weg vinden of om hen die volledige dag- en nachtverzorging nodig hebben. 


Schaamte door loonbeslag
‘Op gegeven moment werd het zelfs zo erg dat ik mijn vaste lasten niet meer kon betalen. En toen er loonbeslag werd gelegd bereikte ik wel het dieptepunt. Dat was ook het moment dat ik voelde dat ik moest gaan praten’, vervolgt Lieke. ‘Ik zag geen licht meer aan het eind van de tunnel en kon me niet voorstellen hoe ik ooit uit mijn schuldensituatie zou komen. Toen mijn leidinggevende Marina me een gesprek aanbood zei ik dan ook meteen ‘ja’. Wat ook hielp was dat ik me veilig voelde bij Marina als persoon. Daardoor werd het gemakkelijker om vertrouwelijke zaken met haar te delen. Ze heeft me direct hulp aangeboden in de vorm van budgetcoaching.’ 

Rust en overzicht
‘Dankzij Nienke, van Budgetcoach.nl, heb ik weer overzicht in mijn financiën gekregen. En daarmee rust. Dat was ook hard nodig, want op gegeven moment maakte ik zelfs de enveloppen niet meer open omdat ik wist dat ik het toch niet kon betalen. Financiële zorgen zijn afschuwelijk, want je draagt ze 24/7 bij je. En als je dan ’s nachts ook niet meer slapen kunt, dan gaat het snel bergafwaarts met je. Ik kon me niet meer voor 100% focussen op mijn werk. Achteraf bleek dat ook de insteek van het gesprek met Marina te zijn. Samen met mijn budgetcoach Nienke heb ik mailtjes gestuurd, regelingen getroffen en een goede administratie opgezet. Het was ook fijn dat ik mijn verhaal kwijt kon aan iemand die niet alleen luisterde, maar ook zaken aanpakte om, samen met mij, mijn problemen op te lossen. Inmiddels heb ik het weer fijn voor elkaar: ik ben met een paar maanden schuldenvrij, heb veel plezier in het budgetteren en maak er een sport van om de reclamefolders met aanbiedingen uit te pluizen. Als ik helemaal zonder schulden ben ga ik een reserve opbouwen. Want als er een ding is dat ik zeker weet, is dat me dit nóóit meer gaat overkomen. Ik ben mijn werkgever dankbaar voor de hulp die me geboden is’, besluit Lieke.