‘Toen mijn relatie voorbij was ging het mis…’

Ze wil graag anoniem blijven, deze jonge, sterke vrouw van 34 jaar oud. Daarom noemen we haar Lisa, een fictieve naam. Haar verhaal is er één zoals zovelen: ogenschijnlijk had ze alles goed voor elkaar, terwijl de werkelijkheid anders was. ‘Toen mijn relatie uitging woonde ik al snel weer op mezelf in een klein appartementje, dat is nu zo’n vier jaar geleden. Ik had wel wat geld gespaard en kocht nieuwe meubels om het wat gezellig te maken. Daarnaast was ik eenzaam en zocht ik het sociale contact buitenshuis op. Ik wist dat dat mijn zwakke punt was, want al snel gaf ik meer geld uit dan goed voor me was. Niet alleen aan uitgaan, maar ook aan kleding en andere zaken.’

Struisvogelpolitiek in de praktijk


‘En op gegeven moment hoopt alles op, en je weet in je achterhoofd wel dat je struisvogelpolitiek bedrijft maar toch ben je niet in staat om het bij de kop te pakken. Ik maakte mijn brievenbus, beneden in de hal, niet meer open en toen ging het snel van kwaad tot erger. Enveloppen hoopten zich op en mijn schulden namen toe. Het keerpunt kwam toen mijn leidinggevende op mijn werk, dat is in een apotheek, me bij zich riep. Mijn werkgever had brieven gekregen waarin een loonbeslag werd aangekondigd en hij vroeg zich natuurlijk af wat er allemaal aan de hand was. Ik kon wel door de grond zakken. Maar zijn reactie was fantastisch, hij stelde voor om Budgetcoach.nl in te schakelen om me te helpen. En de kosten? Die wilde hij graag voor zijn rekening nemen, omdat hij hoopte dat ik weer goed in mijn vel kwam te zitten. Misschien speelde ook wel mee dat ik al 10 jaar naar wederzijdse tevredenheid bij deze werkgever werkte.’

Actie dankzij de budgetcoach


‘De budgetcoach die vorig jaar september bij me kwam was een hele vriendelijke en prettige vrouw. Samen hebben we de brievenbus leeggemaakt en alle enveloppen één voor één geopend. Toen we uiteindelijk alles bij elkaar optelden, bleek ik een totale schuld van ruim € 5.000 opgebouwd te hebben. Dat klinkt misschien niet veel, maar voor mij was er bijna niet meer uit te komen’, aldus Lisa. ‘Daar kwam bij dat ik inmiddels een nieuwe relatie had en ik niet eerlijk was tegen mijn vriend. Dan zei ik bijvoorbeeld dat ik niet van op vakantie gaan hield, terwijl ik er eigenlijk gewoon geen geld voor had. Toen mijn budgetcoach zei dat ik er met mensen over moest gaan praten vond ik dat een enorme stap. Maar ik heb het uiteindelijk wel gedaan en iedereen reageerde heel erg lief.’

Budgetcoaching? Ook zelf aan de slag


‘De budgetcoach hielp me ook concreet door mensen te bellen, afspraken te maken én me uit te leggen dat ik voor een bepaalde periode van € 50 per week rond zou moeten komen. Dat was wel even schrikken, maar uiteindelijk viel het erg mee. Uiteraard moest ik zelf ook actie ondernemen, en dat deed ik ook graag. Ik werkte mijn lijst met actiepunten keurig af. Nu ik er niet meer alleen voor stond was het allemaal veel gemakkelijker uit te voeren en te begrijpen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en mijn leven is helemaal veranderd. Mijn vriend heeft me vanaf het begin gesteund, we wonen samen en inmiddels verwachten we ons eerste kindje.’

Financieel fit: de reden van dit interview


‘Ik werk mee aan dit interview omdat ik anderen wil helpen, want ik weet zeker dat mensen zich in mijn situatie herkennen. Ik heb thuis vroeger nooit geleerd wat de waarde van geld is en ben dus niet goed in staat geweest om daarmee om te gaan. Dat gaat nu beter, maar ik weet dat het altijd een aandachtspunt zal blijven’, vervolgt Lisa. ‘En de werkgever die me destijds geholpen heeft? Daar werk ik nog altijd, al moet ik er nu meer dan een uur voor rijden. Maar ik ben zó ongelooflijk dankbaar, omdat ze mij de kans hebben gegeven om zaken op te lossen. En dat is absoluut de toegevoegde waarde van het inhuren van een budgetcoach door werkgevers of hun hr-medewerkers, want als een collega eenmaal overspannen is dan ben je met elkaar stukken verder van huis. Tot slot hoop ik dat mijn budgetcoach van toen dit verhaal leest, want ik wil haar heel graag laten weten hoe goed het met me gaat.’

Je las het verhaal van Lisa. Maar dit kan ook zomaar het verhaal van één van jouw medewerkers zijn. Heb je binnen je team mensen die minder goed in hun vel zitten? Ga het gesprek aan, het kan zomaar het begin van een waardevol traject zijn.