Samen kiezen voor preventie beter dan wachten op loonbeslag
Financiële rust begint met overzicht. En dat blijkt voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. We merken in de praktijk dat nogal eens overschat wordt hoeveel overzicht mensen hebben op hun financiële situatie. Dat horen we bijvoorbeeld terug van hr-managers. Mensen blijken vaak een stuk minder inzicht te hebben in hun financiën dan gedacht. Wij worden, in een later stadium, dan ook regelmatig benaderd door onze opdrachtgevers omdat ze te maken krijgen met personeelsleden waarbij loonbeslag gelegd is.
Topje van de ijsberg
Je kunt je voorstellen dat er nog veel meer gevallen binnen een bedrijf zijn. Het zijn van die gevallen waar nog geen loonbeslag speelt, maar waar mensen het water financieel wél aan de lippen staat. Zij zijn zogezegd niet meer financieel fit. Het zijn juist deze mensen die minder productief zijn op de werkvloer, meer kans op langdurig ziekteverzuim voor de werkgever met zich meebrengen en over het algemeen minder goed in hun vel zitten. Uit onderzoeken van het Nibud blijkt bovendien keer op keer dat medewerkers die zich ziekmelden als gevolg van financiële uitdagingen, de werkgever zo’n € 13.000 op jaarbasis kosten.
Budgetteren is te leren. Maar dan écht.
Precies dit zijn redenen waarom wij een aantal praktische oplossingen aan onze klanten aanbieden, bijvoorbeeld een workshop die bewustzijn rondom de financiële situatie creëert. Zo’n klassikale of virtuele workshop is echt gericht op de medewerkers zelf. We geven de workshop ook incompany, indien gewenst als maatwerkoplossing. Uit ervaring weten we dat veelal mensen aansluiten die nog nét niet in de schulden zitten en dit graag voor zijn. De mensen waar reeds loonbeslag gelegd is zie je eigenlijk niet terug in zo’n workshop. Dat zijn de mensen die wij door inzet van onze budgetcoaches en schuldhulpverleners benaderen. Want het oplossen van financiële problemen begint met deze onder ogen zien. En dat begint altijd met een verhelderend gesprek.
Uitleg cursusopzet
Naast een (online) workshop, waarin je in een uurtje tijd bouwt aan inzicht en financiële rust, is er ook de zelfstandige online cursus ‘Budgetteren is te leren’. Hierin leren mensen hun financiële situatie aanpakken. Deze cursus helpt om de persoonlijke financiële situatie te onderzoeken en doelen te stellen ter verbetering. Daarnaast stimuleert de cursus, die in 4 weken af te ronden is, mensen om deze doelen na te streven.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Levensfases en veranderingen
- Inkomsten en uitgaven
- Leren budgetteren
- Verleidingen weerstaan
- Betaalvormen
- Tips voor sparen
- Subsidies en toeslagen
- Eerste hulp bij schulden
Overstijg het taboe
Tot slot blijkt ook dat de betrokken hr-medewerker het niet altijd gemakkelijk vindt om een schuldensituatie bij een medewerker onder de aandacht te brengen. Er rust nog altijd een taboe op dit soort privéaangelegenheden. Terwijl de medewerker juist vaak niets liever wil dan het bespreekbaar maken. Maar tegelijkertijd vreest hij ook voor zijn baan en schaamt hij zich. Zorg er daarom voor dat je, vanuit je rol als hr-professional, dit onderwerp hoog op de agenda hebt staan. Het is, zeker nu we als gevolg van de coronacrisis veel op afstand hebben samengewerkt, gemakkelijk om mensen uit het oog te verliezen. Het is duidelijk dat we met elkaar de schouders eronder moeten zetten om onze medewerkers financieel fit te krijgen en te houden.
Meer weten? Bekijk onze opleidingen. Of download gratis de whitepaper ‘financieel fit route’ Even sparren met een professional kan natuurlijk ook.