Voorbeelden van organisaties die geldzorgen bij medewerkers aanpakken

De vraag die we veel krijgen is: Hoe breng ik budgetcoaching onder de aandacht bij mijn collega’s?
De week van de vitaliteit, prinsjesdag en de dag van de armoede zijn daar uitstekend geschikt voor. De week van de vitaliteit is van 19 t/m 25 september. Vele organisaties haken hierop in door budgetcoaching onder de aandacht te brengen via verschillende kanalen zoals intranet, nieuwsbrieven en zelfs een persoonlijke brief bij de medewerker op de mat. We richten voor deze opdrachtgevers een speciale landingspagina in met daarbij de herkenbaarheid van het bedrijf en de medewerker kan zich anoniem en gemakkelijk aanmelden. 

We mochten de afgelopen periode weer een groot aantal nieuwe organisaties verwelkomen bij budgetcoach.nl. Hoe zij budgetcoaching nog meer bekend maken? Via posters in de kantine, tijdens (online) werkbesprekingen en zorgen dat zij extra op de signalen letten bij medewerkers om daarna actief het gesprek aan te gaan en hulp te bieden door een budgetcoach aan te reiken. 

Voorbeelden


Er zijn zelfs organisaties die eenmalige uitkeringen aan de medewerkers aanreiken en een budgetcoach kosteloos aanbieden. Een ander voorbeeld is een organisatie die meebetalen aan de energierekening en daarbij een budgetcoach mee laten kijken of er eventueel nog meer hulp nodig is.

En nog een voorbeeld van een organisatie die op vaste tijden inloopspreekuren op verschillende vestigingen in het land organiseert. Bij een andere organisatie werkt dit weer uitstekend online en de medewerkers kunnen dan direct de geldzorgen online bespreken met een budgetcoach. Onze budgetcoaches worden steeds meer preventief en als (tijdelijke) steun en financiële vragenbaak ingezet.

Merk je ook de onrust bij je medewerkers door alle stijgende prijzen? Wacht niet te lang tot er een loonbeslag valt, maar voorkom veel leed bij de medewerker en onnodige kosten bij de organisatie.


Marina van der Linden, zorgmanager bij Zuidwester:

‘De aanpak van budgetcoach.nl kenmerkt zich door snelheid, concrete actie en kennis van zaken. De kosten die ze rekenen vallen in het niet bij de kosten van een langdurig zieke medewerker. En daarnaast, los van geldzaken, is het op menselijk vlak gewoon heel prettig om iemand te kunnen helpen om weer gelukkig te worden. Want dat werkt ook door naar iemands’ privé-situatie.
Je kunt een langdurig ziektetraject, waar uiteindelijk niemand op zit te wachten, voorkomen door actief budgetcoaching aan te bieden. Het verhaal van Lieke medewerker van Zuidwester is hier een heel mooi voorbeeld van.’ aldus Marina.


Online bijeenkomst in gesprek over geldzorgen bij jou medewerkers – 17 oktober

17 oktober 2022 de dag van de armoede, een uitstekende dag om met elkaar het gesprek aan te gaan over geldzorgen die bij jouw medewerkers spelen. Dat de zorgen groot zijn met alle stijgende kosten, weten we maar al te goed. Des te belangrijker om de medewerker weer (financiële) grip en rust te geven.

Laten we samen geldzorgen aanpakken! Voorkomen is beter dan genezen. Wij nemen je graag mee in de preventieve kant, zodat je medewerkers financieel fit blijven en de kosten voor ziekteverzuim en minder productieve medewerkers uitblijven.

Je leert hoe je:

  • Snel kunt schakelen als je een medewerker met geldzorgen signaleert, hoe je dit het beste aanpakt en hoe je ervoor zorgt dat de gehele organisatie hetzelfde doel nastreeft, namelijk je medewerker financieel fit krijgen én houden.
  • We vertellen je alles over schulden bij de medewerker, loonbeslag en de gevolgen voor de werkgever en uiteraard hoe je dit kunt voorkomen en hoe budgetcoaching het verschil kan maken voor jouw medewerkers. We delen graag de best practices met je.
  • Wij geven je tenslotte de inzichten uit onze praktijkervaring met tips en voorbeelden hoe wij vele medewerkers helpen. Je krijgt een kijkje in de keuken van andere organisaties(op het gebied van financiële fitheid) en we leren van elkaar. Laten we vooral het gesprek met elkaar aan gaan!

Datum: 17 oktober (dag van de armoede)
Tijdstip: 11:00 uur t/m 12:00 uur
Voor wie: HR, werkgevers, leidinggevende.
Waar: Via zoom