Forse toename: bijna 9% van Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden

In de afgelopen 30 jaar is het aantal Nederlandse huishoudens met problematische schulden verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam, over de schuldenproblematiek in Nederland en de geschiedenis ervan. Meer dan 720.000 huishoudens kampen nu met schulden, bijna 9 procent van de bevolking. Hoe kan dit? En, nog belangrijker, wat kan eraan worden gedaan?

Budgetcoaching als preventie voor schulden

Wat Budgetcoach.nl betreft, ligt deze oplossing bij preventie. Als geldzorgen en beginnende geldproblemen vroeg worden opgemerkt, hoeven deze mensen niet in de schuldhulpverlening terecht te komen. 

Eén van de oorzaken van de schuldenproblematiek is volgens het rapport namelijk dat er niet voldoende wet- en regelgeving is om Nederlanders te beschermen. Het belang van de schuldeiser staat voorop, en niet die van de Nederlandse inwoner. Hierbij is de overheid zelfs één van de grootste schuldeisers. Een vijfde van de mensen met schulden heeft de Dienst Toeslagen als schuldeiser. Voor mensen met betalingsachterstanden is het enorm lastig om uit de schulden te komen. En voor hulpverleners is het steeds lastiger geworden om mensen met schulden te helpen.

We zijn echter niet de enige die al langere tijd het belang van preventie en vroegsignalering aangeven. De implementatie blijft achter, zegt het rapport. En dat is zonde, want ondertussen blijft het aantal Nederlandse huishoudens met schulden maar groeien

Wat kan je nu doen?

Als organisatie of gemeente kun je nu al beginnen met preventie prioriteit geven, door gebruik te maken van budgetcoaching. In het geval van organisaties kan dit ingezet worden bij medewerkers met geldzorgen of beginnende schulden, bij gemeenten kan dit ingezet worden bij inwoners

Daarnaast geven wij ook trainingen aan HR, managers, leidinggevenden en werkgevers om geldzorgen en -problemen vroegtijdig te signaleren. Dit is belangrijk, omdat mensen met schulden helaas geen hulp zoeken. Dit was in de jaren 90 al het geval, en ondanks inspanningen is dit nog steeds een probleem.

Door middel van de juiste training, kunnen onder andere managers en leidinggevenden een belangrijke rol spelen in het voorkomen, signaleren en oplossen van geldproblemen. Bekijk ons artikel ‘Preventieve oplossingen voor medewerkers’ voor meer inspiratie. 

Waarom budgetcoaching werkt

Er is niet één oorzaak van de schuldenproblematiek aan te wijzen. Naast de ontbrekende wet- en regelgeving en onvoldoende toepassing van maatregelen rondom preventie, noemt het onderzoeksrapport nog verschillende andere redenen. Van de hoge inflatie in 2022 tot de verleidingen van het internet, die het eenvoudig maken om een schuld aan te gaan. En van de steeds flexibelere arbeidsmarkt tot de toename van eenpersoonshuishoudens

De precieze oorzaak van iemands schulden is persoonlijk, deze is bij iedereen anders. Dat is waarom individuele budgetcoaching zo waardevol is. Hier wordt echt gekeken naar de persoonlijke (financiële) situatie en op basis daarvan praktische handvatten gegeven waar diegene echt iets aan heeft.

Natuurlijk kan een budgetcoach er niets aan doen dat een cliënt een flexibel contract heeft of als alleenstaande moeder een gezin moet grootbrengen. Maar een budgetcoach helpt overzicht te creëren en weet bovendien op welke regelingen iemand recht heeft. Dit, in combinatie met andere handige tips, kan het verschil maken tussen financiële rust en steeds erger wordende schulden

‘Na een gesprek met budgetcoach Nienke van Budgetcoach.nl, werd het al snel beter‘, vertelt Filipa Parades in een ervaringsverhaal. Hoewel ze opgeleid is als bedrijfsadministrateur, kwam ze toch bijna in de schuldsanering terecht. ‘Nienke heeft alles met ons doorgenomen en snapte onze situatie helemaal. Ze had allerlei tips en trucjes die ons nog elke dag helpen om onze financiën goed op orde te houden.’

Voor gemeenten die handen te kort komen om de schuldenproblematiek op te lossen, is budgetcoaching ook een goede methode om een inventarisatie te doen voordat de schuldhulpverlening plaatsvindt. Dit kan het schuldhulptraject versnellen, omdat alle financiële zaken al zijn geïnventariseerd. 

Conclusie van het onderzoeksrapport over schulden

Om het schuldenprobleem op te lossen, is een brede aanpak nodig, is ook de conclusie van het onderzoek. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande binnen de schuldhulpverlening (zoals de halvering van de aflosperiode), waaruit blijkt dat de ernst van het probleem wordt ingezien en het belang van de Nederlandse inwoner voorop wordt gezet, en niet de schuldeiser.

Deze ontwikkelingen zullen echter niet voldoende zijn om het probleem volledig op te lossen, denken de onderzoekers. Volgens hen moeten we als samenleving aan meerdere knoppen draaien en niet alleen naar het schuldhulpverleningsdomein kijken. Ook als werkgever kun je aan de knoppen draaien en je medewerkers beter beschermen. Dit levert je gelukkigere en (financieel) gezondere medewerkers op, en als resultaat meer loyaliteit en productiviteit, en minder verzuim.

Merel van Dorp, Vitality Manager bij FrieslandCampina vertelt: ‘Als iemand met financiële problemen die eigenlijk nog prima op te lossen zijn, hier geen hulp voor zoekt en uiteindelijk in de schuldhulpverlening terechtkomt, zie je dat er meer verzuim ontstaat. Je ziet iemand minder op de vloer. En als diegene wel op de vloer is, is er sprake van een verminderde productiviteit. Hierdoor loont het om preventief hulp aan te bieden.’

Bekijk hier een animatievideo over de uitkomsten van het onderzoek:

Neem vrijblijvend contact op

Wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt wat betreft preventie? Wil jij ook een bijdrage leveren om de schuldenproblematiek in Nederland niet te verergeren? Neem contact op met Budgetcoach.nl om jouw specifieke casus te bespreken. Mail naar info@budgetcoach.nl of bel naar 085 273 58 41.