Omgaan met verleidingen

In onze digitale wereld wordt je bloot gesteld aan veel verleidingen. Ook bij bezoekjes aan een winkelcentrum word je aan verleidingen bloot gesteld; je geeft snel meer geld uit dan je van plan was. Die aanbieding kan je toch niet laten lopen denk je dan. Het is heel verleidelijk daar aan toe te geven, zeker als je niet lekker in je vel zit. Met een paar klikken heb je iets gekocht, zonder dat je een voet buiten de deur hebt gezet. Je merkt niets in je portemonnee en toch krijg je een paar dagen later een leuk pakketje. Dat lijkt te mooi om waar te zijn en eigenlijk is dat het ook. De reclamewereld speelt erg in op onze emotie en als je niet sterk (genoeg)  in je schoenen staat ben je zomaar weer wat euro’s armer.  Zolang je het je financieel kan veroorloven zijn de gevolgen te overzien. Als je het je financieel niet kan veroorloven kunnen de gevolgen uiteindelijk niet meer te overzien zijn, omdat schulden zijn ontstaan. Kopen op afbetaling kost meer dan als je ervoor gespaard hebt, omdat je (veel) rente moet betalen over de lening. Soms ben je nog aan het afbetalen voor een product wat je al niet meer hebt. Dat wil toch niemand?

Hieronder een aantal tips om de verleidingen te weerstaan:

Ga alleen naar een winkelcentrum als dat nodig is en dan alleen naar de winkel waar je moet zijn.

Hetzelfde geldt voor online winkelen. Als je uit verveling online winkelt:  Zoek een andere bezigheid.

Als je in de verleiding komt: vraag jezelf af of je het echt nodig hebt? Als je niet speciaal voor dat product bent gaan winkelen is het antwoord vaak ‘nee’.

Kijk bij aanbiedingen hoe groot de besparing werkelijk is. Het is verleidelijk om op aanbiedingen in te gaan. Het zal wel goedkoper zijn als het een aanbieding is. Maar het is een uitgave die niet gepland is. Soms gaat het maar om een paar dubbeltjes of komt die aanbieding regelmatig voor. Bepaal dan of de niet geplande uitgave  het voor dat moment waard is.

Bepaal aan het eind van een dag waarop je verleidingen hebt weerstaan, hoeveel geld je ‘verdiend’ hebt door het niet uit te geven. Geef jezelf een schouderklopje

Volgende week deel 5: (be)spaartips.

Deel deze pagina